Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

’t Woudt, het kleinste dorp van Nederland

15 december 2016 om 20:00

De Historische Vereniging Rijswijk organiseert donderdag 15 december om 20.00 uur een lezing door Jacques Moerman in Museum Rijswijk aan de Herenstraat 67. Het onderwerp is “’t Woudt – de rijke geschiedenis van het kleinste dorp van Nederland”. ’t Woudt, ingeklemd tussen Delft en Schipluiden. De aanleiding van de lezing is de verschijning van het gelijknamige boek, waarin zowel het kerkdorp als de kerk uitgebreid worden beschreven. De spreker heeft de laatste jaren meerdere nieuwe ontdekkingen gedaan, die in het boek en in de lezing besproken worden.

Hoewel ’t Woudt altijd klein is geweest, heeft het dorp een rijke geschiedenis. Zo zijn er bewoningssporen uit de Steentijd, de IJzertijd en de Romeinse tijd. De boter en kaas van Woud-Harnasch werden zelfs in de Zuidelijke Nederlanden afgezet. De benoeming van de pastoor en later de predikant geschiedde op een opvallende, democratische wijze. Het dorp heeft een aantal zeer bijzondere bewoners gehad, waaronder de welgeboren Adam van der Burch, predikanten, schoolmeesters en de Leidse portretschilder Woudanus.

Jacques Moerman (historicus en tevens voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden) illustreert zijn lezing met vele fraaie beelden. In één avond passeren alle hoogtepunten uit de geschiedenis van ’t Woudt.

Gegevens

Datum:
15 december 2016
Tijd:
20:00

Locatie

Museum Rijswijk
Herenstraat 67
Rijswijk, 2282 BR
+ Google Maps
Telefoon:
070-3903617
Site:
www.museumrijswijk.nl