Donderdag 9 januari werd er in het Raadhuis van Leidschendam gesproken over de invulling van de bibliotheek in Leidschendam-Voorburg. De huidige bibliotheek Aan de Vliet heeft al tijden te kampen met teruglopende bezoekersaantallen. Er moet dus echt iets gaan veranderen om Bibliotheek aan de Vliet te redden.
De moderne bibliotheek
Tijdens de bijeenkomst werd met aanwezigen over de toekomst en de invulling van het moderne bibliotheek gesproken. Iedereen was welkom bij de bijeenkomst. Er stonden een aantal onderwerpen centraal, waaronder de participatie, de lokatie en de functie die de bibliotheek heeft in een wijk. Opvallend was dat de inwoners kritisch waren op zowel de bibliotheek als op de gemeente.
Wat is belangrijk voor de bezoeker?
Tijdens de bijeenkomst werden verschillende ideeën gedeeld die de aanwezigheid en functie van de bibliotheek waardevoller kan maken. Op dit moment heeft de bibliotheek geconstateerd dat het gebruik van de voorzieningen in Leidschendam meer en meer achterblijft. Eén van de mogelijkheden die eerder al gesproken is, is het sluiten van filiaal Fluitpolderplein. De discussie was opbouwend maar ook pittig op bepaalde momenten.
Petitie voor behoud Fluitpolderplein
Naar aanleiding van de mogelijke sluiting van het Fluitpolderplein sprak de petitiegroep ‘Red de bieb!’ zijn zorg uit en lichtte toe dat de leden te weinig betrokken zijn bij het proces en de besluitvorming. Hier is een petitie voor gestart.
Wat moet een moderne bibliotheek hebben om bezoekers te trekken?
Tijdens de avond werden verschillende meningen gedeeld en ook werd gekeken naar de wensen die leven bij de inwoners van Leidschendam-Voorburg om Bibliotheek aan de Vliet een interessante plek te maken. Leidschendam-Voorburg.tv haalde enkele wensen van het publiek voor de moderne bibliotheek uit de vele reacties die we hieronder uiteenzetten.
– Stop met de stiltecoupé
Stap af van de “stiltecoupé” en sluit aan bij leefgebieden en emoties van mensen.
– Bestrijden laaggeletterdheid
Er kan meer worden georganiseerd voor het bestrijden van laaggeletterdheid. Let er wel op, dat de balans intact blijft: mensen die veel lezen en lenen verdienen ook aandacht. De kern van het bibliotheekwerk is lezen, leren en informeren. Dat moet ook zo blijven.
– Plek om cultuur te proeven
De bibliotheek moet een plek zijn waar je cultuur kunt proeven. Denk hierbij aan het integreren van een theater waarbij je voorstellingen kunt gaan bekijken. Mensen die naar een voorstelling gaan zijn misschien ook juist wel de mensen die sneller een boek lezen. Kunst, cultuur en theater gaan prima samen. Ga activiteiten en workshops organiseren voor een breed publiek. Ga schilderen, maar geef ook streetdancecursussen en zanglessen bijvoorbeeld uitgevoerd door Trias en een dansschool. Als je die jongeren maar in huis krijgt. Denk ook aan een samenwerking met en vrije academie ofzo.
– Een uitgebreid horecaaanbod
Horeca is een veelgenoemde must in de bieb. En dan niet een saaie koffiemachine, maar een leuk barretje waar je ook een lekker drankje kunt doen als je uit school komt. Een colaatje of sapje of een biertje voor de volwassenen. Een tosti en een goed broodje als catering trekt ook mensen / voorbijgangers die even binnen komen. Op die manier creëer je horeca voor een brede doelgroep
– Knutselen aan de hand van een boek
Ga knutselen met kinderen aan de hand van een boek. Door kinderen een boek te laten lezen of voor te laten lezen door een verhalenverteller worden ze in een beleving gezogen. Deze beleving kunnen ze omzetten in een knutsel. Hoe leuk is dat om samen te doen met scholen. Ook dan trek je kinderen pro-actief naar de bibliotheek.
– Emoties laden bij mensen
Hierbij kun je denken aan thema’s als vakantie of vrije tijd. Wanneer lees je graag een boek? Op vakantie op het strand, of onder de parasol bij de caravan. Dat soort momenten kun je creëren met thema’s in een ruimte van de Bieb.
– Bibliotheek op School is door de bibliotheek geïntroduceerd
Scholen reageren wisselend enthousiast over het idee van bibliotheek Aan de Vliet om de bibliotheek op school te introduceren. De bibliotheek is in gesprek met de scholen, maar elke school vraagt om maatwerk. Scholen zijn tien weken per jaar dicht en scholen moeten al zoveel en ruimte is er niet. Niet alle scholen zijn geschikt voor een bibliotheek. Voor een educatieve functie is bijvoorbeeld de Prinsenhof een betere locatie dan het Damcentrum.
Gemeente en bibliotheek gaan verder in gesprek
Er gaat nog verder gesproken worden over de toekomst van de bibliotheek. Er komen nog meer momenten dat er gesproken wordt over de moderne bibliotheek. Er wordt mogelijk een panel opgericht en er komt een klankbordgroep die enquetes gaat houden. Maandag vergadert de raad over de bibliotheek.