Vorige week reed een tractor tegen hek aan bij de sluis in Leidschendam. Op de foto zie je de brugwachter die de schade komt inspecteren.
Rechtop in je bed
In de basis lijkt het slechts een tractor tegen een hek, maar omwonenden van de Sluis klagen al langere tijd over de tractoren die over de sluisjes denderen, vaak met een rotvaart. Huizen om de bruggen heen trillen daardoor. Bewoners verklaren tegenover LVTV dat ze er ’s nachts soms zelfs van wakker worden, zo erg trilt het.
Tractorverbod wordt niet gehandhaafd
Een bewoner: “Er is gewoon een tractorverbod, maar er is geen handhaving. Dagelijks wordt het verbod door tal van trekkers aan de laars gelapt. Ik begrijp het, het is vervelend dat ze om moeten rijden, maar dat verbod is er niet voor niks. Ik en andere omwonenden die rond de bruggen wonen ervaren de overlast. Elke keer als een tractor over de brug rijdt, trilt het huis. En hoe zwaarder beladen ze zijn en hoe sneller ze rijden, hoe erger het is.”
Cameratoezicht
Er hangen camera’s in het gebied, maar tractoren hebben geen kentekenplaten, dus die kunnen hierdoor ook niet geïdentificeerd en bekeurd worden. De gemeente bevestigt dit aan LVTV: “De gemeente heeft enkele jaren geleden camera’s geplaatst om zwaar verkeer over de sluisbruggen te voorkomen. Sindsdien is het percentage zwaar verkeer dat over de sluis gaat flink afgenomen. We krijgen nog één tot twee meldingen per jaar binnen.”
Weinig heterdaadjes in verband met capaciteit
De gemeente geeft aan dat overtredingen van tractoren feitelijk ter plaatse moeten worden vastgesteld. “Ter plaatse handhaven is alleen mogelijk in samenwerking met de politie. De eventueel aangetroffen tractoren moeten dan begeleid worden door motorrijders naar een plaats waar zij gewogen kunnen worden. De capaciteit bij de politie laat dit een enkele keer per jaar toe.”
Overlast melden bij de gemeente
Omwonenden kunnen bij de gemeente een melding maken als zij overlast ervaren door tractoren of ander zwaar verkeer. Dat kan via de website: www.lv.nl/melden of door tijdens kantooruren te bellen naar 14 070. Als de gemeente meerdere meldingen ontvangt, kunnen zij onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de overlast tegen te gaan.