Eer slachtoffers van de oorlog bij herdenkingsdag in Leidschendam-Voorburg

Op 4 mei wordt in Leidschendam-Voorburg de herdenkingsdag gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die sindsdien zijn omgekomen in de oorlog. Inwoners van de gemeente worden uitgenodigd om de herdenkingen bij te wonen en hun respect te tonen door de Nederlandse vlag tussen zonsopgang en zonsondergang halfstok te hangen.

Monument voor de gevallenen
De herdenking begint om 13:30 uur bij het ‘Monument voor de gevallenen’ in Park Leeuwenbergh in Leidschendam, waar het Ministerie van Defensie en de gemeente de militairen herdenken die tijdens de strijd in mei 1940 zijn omgekomen. Vervolgens, om 16:30 uur, vindt een kranslegging plaats bij het monument De Naald aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg, waar verzetshelden uit de gemeente worden geëerd.

Openbare herdenkingsdienst
De Raad van Kerken organiseert om 18:45 uur een openbare herdenkingsdienst in de Martinuskerk, gevolgd door een stille tocht naar het Sijtwendepark. Om 19:55 uur worden de herdenking en kransleggingen gehouden bij het Monument voor Vrede en Vrijheid in het Sijtwendepark, waarbij burgemeester Vroom een toespraak zal houden en er muziek zal worden gespeeld door De Harmonie van Forum Hadriani.

Na afloop van de herdenking is er gelegenheid voor koffie en thee in het scoutinggebouw van Sint Maarten-Hildegard naast Park Sijtwende.

Bloemen neerleggen
Tijdens de herdenking kunnen inwoners bloemen bij de monumenten neerleggen. Bezoekers van het Sijtwendepark ontvangen bloemen van leden van scouting Rijswijkse Meeuwen Watergeuzen om tijdens het defilé bij het Monument voor Vrede en Vrijheid neer te leggen. Daarnaast kunnen bezoekers ook steentjes ontvangen om naar Joods gebruik bij het monument achter te laten.