Er is al geruime tijd onrust over het hondenhek dat in het Sijtwendepark gebouwd gaat worden om een losloopgebied te maken. De bijna 300 leden tellende Vereniging Vrienden Sijtwendepark (VVS) is niet blij met het besluit van het Leidschendam-Voorburgse College van B&W om te besluiten dat het hondenlosloopgebied in dit park wordt teruggebracht tot minder dan een derde deel van wat het nu is. De kosten die gemoeid zijn bij het aanleggen van het gebied zijn 30.000 euro. 7.000 euro voor het hek en 23.000 euro voor het herstel van het park. Voor de omheining komt een haag zodat de groene uitstraling van het park intact blijft.
Door hondenhek gaan klachten juist toenemen
Liesbeth de Vries startte namens de VVS een petitie die maandagavond al bijna 800 keer ondertekend is. In de petitie wordt burgemeester Tigelaar opgeroepen om het plan van verantwoordelijk wethouder Stemerdink een halt toe te roepen. Volgens de Vries zijn er sinds 2018 nauwelijks nog klachten geweest over loslopende honden in het park. “Door het plaatsen van een hek zullen de klachten juist toenemen; veel baasjes zullen de kooi niet veilig vinden en met hun hond aangelijnd lopen in het park of het park volledig mijden. Aangelijnde honden blaffen veel meer dan honden die loslopen. Bovendien raken lijnen door elkaar, met het risico op valpartijen”, aldus de schrijfster van de petitie.
Verschillende vormen van gebruik gaan niet samen in het park
LVTV sprak met de gemeente over deze kwestie: “Het Sijtwendepark is een veelzijdig park voor een mix aan gebruikers. Spelende kinderen, hardlopers, mensen die willen picknicken en mensen die hun hond uitlaten. Twee jaar geleden bleek dat die verschillende vormen van gebruik niet samengingen. Daarom zijn er toen gesprekken gevoerd met de verschillende gebruikers van het park, onder andere met hondeneigenaren en buurtbewoners. Het is toen niet gelukt om tot een compromis te komen voor een gezamenlijk gebruik”, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Een speciale plek om mensen te ontmoeten
In de petitie die online staat wordt benadrukt dat het park ook een plek is die verbindt en waar mensen elkaar ontmoeten. De Vries: “Mensen worden aangemoedigd om nog een extra rondje te lopen. Voor veel bezoekers van het park is het uitlaten van de hond in het park het enige moment van de dag waarop ze contact hebben met anderen. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die niet meer aan het arbeidsproces (kunnen) deelnemen. Een fijn moment van de dag dus, ook buiten Coronatijd. Tot op heden gaat iedereen ook harmonieus met elkaar om in het park. De kinderen hebben hun eigen gedeelte, waar de honden niet komen en andere gebruikers gebruiken gezamenlijk de wandelpaden. De honden spelen meestal op het middenveld. Er is dus sprake van een ideale situatie.”
Gewacht met uitvoering
In januari 2018 is besloten dat er een omheind losloopgebied voor honden komt. Toen er bezwaren kwamen van belanghebbenden heeft de gemeente vervolgens gewacht met de uitvoering van het besluit tot de beroepsprocedure was afgerond. De Raad van State heeft eind oktober besloten dat het bezwaar niet gegrond is. “Dit betekent dat dat de omheining er mag komen zodat alle gebruikers van het park ruimte hebben om te wandelen en recreëren en de honden vrij kunnen rennen in het losloopgebied. De gemeenteraad heeft eerder aangegeven dat het besluit voor het plaatsen van een omheining na de uitspraak van de Raad van State uitgevoerd kon worden”, aldus de gemeente Leidschendam-Voorburg in een reactie.
Geen meerderheid in de raad voor debat
In een vergadering van de raad heeft de voorzitter van de VVS afgelopen week nog een keer ingesproken en aandacht gevraagd voor de plannen die voorliggen. Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg stelde voor om aan wethouder Stemerdink te vragen om eerst een debat te voeren over de plannen. Verschillende partijen waren het hiermee eens, totdat bekend werd dat de plannen voor de uitvoering al in volle gang waren. Er bleek toen uiteindelijk geen meerderheid voor het voeren van een debat.