72-jarige man slaapt in bedrijfspand om krakers buiten te houden

Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand als je door de Laan van Haagvliet in Voorburg loopt. Als je niet beter weet, lijkt niets er op dat krakers het leegstaande pand op nummer 48 hebben bezet waar vroeger Medaillehuis Oudshoorn in zat. Maar niets in minder waar. Als de schemer toeslaat op de donderdagavond werpt onze verslaggever een blik naar binnen door de half geblindeerde ramen. We zien een ruimte die provisorisch is ingericht tot een soort van huiskamer met lampen en een stoel. Daarnaast staan er aanhangwagens in de ruimte waar een persoon in ligt te slapen. Ook liggen er stapels met koffers.

Man van 72 bewaakt zijn bedrijfspand na inbraak
Buurtbewoners maken zich zorgen en zijn angstig. De politie is ter plaatse geweest, maar zij kunnen niets doen omdat de krakers formeel in hun recht staan. Een 72-jarige buurman die met pensioen gaat, heeft zijn bedrijf in de Einddorpstraat in het witte pand achter nummer 48. Uit angst voor inbraak en bezetting van zijn pand heeft hij enkele nachten in zijn bedrijfspand geslapen om zijn eigendom te bewaken. Het pand heeft briefjes op de gevel hangen met de mededeling dat het pand bewoond is. De krakers hebben al een keer aan de deur gerommeld en zijn binnen geweest. Hiervan heeft de eigenaar aangifte gedaan.

Een schets van de sfeer rondom het huis
Eerder op de donderdagavond sprak LVTV met een buurtbewoner die anoniem wil blijven. Deze bewoner vertelt dat de krakers donderdagavond binnen zaten. “Voor de deur stond een oude Volvo met een aanhangwagen. Er stond nog een aanhangwagen met spullen die zijn uitgeladen door de krakers. Ook zijn er busjes gesignaleerd zonder kenteken. De gordijnen zaten allemaal dicht en er hangt een brief op het raam met een telefoonnummer van een advocaat.”

De krakers zijn niet agressief 
Een aantal bewoners verklaren zich niet veilig meer te voelen. Een vrouw met kinderen geeft aan dat ze al nachten niet geslapen heeft. Vrijwel iedereen die we gesproken hebben is bezorgd. Wij vroegen een buurtbewoner naar de indruk van de krakers: “Ze komen absoluut niet agressief over. Ik was de persoon die agressief en boos reageerde naar de krakers toe, maar ze weten heel goed waar ze mee bezig zijn. Ze bleven heel rustig.” Volgens de advocaat van de krakers, Mr. Tamas, gaat het om twee of drie stelletjes die in het pand zitten. Hij verklaarde dat het allemaal mensen zijn zonder werk en inkomen, waaronder een kunstenaar, die in Den Haag uit een pand gezet zijn.

Wijziging van bestemmingsplan
In maart is er een vergunning aangevraagd om de bestemming van het pand op nummer 48 te wijzigen naar een woonbestemming. “In juni van dit jaar is deze aanvraag goedgekeurd. De eigenaar van het pand wilde hier dus gaan bouwen.” zo vertelt een buurtbewoner. De eigenaar moet nu een civiele procedure starten als hij de krakers uit zijn pand wil krijgen.

VVD Leidschendam-Voorburg wil een harde aanpak
Ole Heil van VVD Leidschendam-Voorburg gaf donderdagavond een verklaring aan LVTV: “Kraken is Diefstal. De inwoners van Voorburg hebben hier geen trek in. Daarbij komt de veiligheid van de openbare orde mogelijk in gevaar als er een anarchistisch bolwerk midden in een woonwijk ontstaat.” De VVD heeft jarenlang gevochten voor een wet die kraken illegaal verklaart. en sinds 2010 is kraken ook verboden, maar door het aanspannen van juridische procedures kunnen krakers toch niet zomaar uit een pand gezet worden. Ole besluit: “Hoe harder we dit aanpakken hoe beter. Dit is diefstal en inbraak.“

Krakers Voorburg Krakers Voorburg Krakers Voorburg Krakers Voorburg Krakers Voorburg Krakers Voorburg
<
>
Een aanhangwagen omgebouwd tot bed (door een deels geblindeerd raam)