Ook woensdag autobrand in Leidschendam. Burgemeester: “Ik ben opgeschrikt door de branden. Onderzoek is in volle gang”

Woensdagavond rond 23:00 is opnieuw een autobrand gemeld in Leidschendam. Deze keer in de Spechtlaan.

Aangestoken met flesje wasbenzine
Onze verslaggever ter plaatse weet te melden dat de brand ook deze keer lijkt te zijn aangestoken. Vermoedelijk met een flesje wasbenzine. De politie heeft het flesje meegenomen voor onderzoek. De eigenaar van de auto gaat aangifte doen.

Burgemeester zegt opgeschrikt te zijn door nieuwe branden
Tijdens het vragenuur heeft Gijs Dupont van CDA Leidschendam-Voorburg een aantal vragen gesteld aan burgemeester Klaas Tigelaar inzake de aanhoudende autobranden. Allereerst wil het CDA weten of er een verklaring is voor de toename van de branden. Hierop reageert de burgemeester: “Wij werden gisteravond opgeschrikt door twee autobranden in de wijk. Het is in de afgelopen maanden relatief rustig is geweest. We hebben hier in geïnvesteerd. Op dit moment zien we eigenlijk geen aanleiding voor de autobranden. Het is niet te linken aan onrust of grote groepen jongeren op straat.”

Onderzoek naar branden loopt door
De burgemeester bevestigt dat het onderzoek in volle gang is. Op de vraag of er al een verdachte in beeld is kan vanwege het onderzoek geen antwoord gegeven worden. Tigelaar: “Het onderzoek van de recherche loopt onverminderd door. Er is nog steeds een team actief die sporen en veiliggestelde beelden gebruikt bij het onderzoek.” De burgemeester bevestigt ook dat er woensdag contact is geweest met de teamchef en dat de komende dagen een strategie bepaald gaat worden. Het OM wordt hier ook bij betrokken.

Zorgen over oud en nieuw
Gijs Dupont stipte ook de viering van oud en en nieuw aan in zijn vragen. Burgemeester Tigelaar reageerde ook hier inhoudelijk op: “We zien incidenten en andere onrust in onze gemeente maar ook in de regio. Er wordt gewerkt aan een plan om de jongeren de komende maanden iets te bieden. Er is op dit moment nog niets duidelijk, mede omdat niet duidelijk is welke maatregelen er genomen gaan worden rondom het coronavirus. Jeroen van Rossum van GroenLinks haakte in en vroeg of er niet alleen gehandhaafd gaat worden maar ook preventief gewerkt wordt. Hier kon de burgemeester bevestigend op antwoorden.

Slimme technieken inzetten om daders te pakken
Ole Heil van de VVD vroeg om de politie-inzet op te schalen. Ook vroeg hij om slimme technieken zoals warmtecamera’s in te gaan zetten. De burgemeester heeft toegezegd dat deze technieken aan de orde zullen komen in de gesprekken die moeten leiden tot de strategische aanpak van de branden. Wel werd duidelijk dat het politieapparaat onder druk staat. De capaciteit is laag. Toch gaat alle aandacht volgens de burgemeester uit naar extra inzet van de politie op korte termijn.