Autoverzekering in Zuid-Holland steeds duurder

De premie voor de autoverzekering in Zuid-Holland zit al jaren in de lift. De gemiddelde jaarpremie voor de autoverzekering steeg het afgelopen jaar met 6 procent. Vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar moeten diep in de buidel tasten om de autoverzekering te betalen.

Jongeren betalen 54 procent meer
Jongeren zijn nu gemiddeld 679 euro per jaar meer kwijt aan hun autoverzekering dan andere leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit een analyse van een prijsvergelijkingswebsite. Gemiddeld betalen Nederlandse automobilisten 977 euro per jaar voor hun autoverzekering. Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van 2015, toen de gemiddelde premie nog op 679 per jaar lag. De gemiddelde verzekeringspremie voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar is sinds 2015 met 54 procent toegenomen, van 1.075 naar 1.656 euro.

Oorzaken
Hoe hoog de premie is, is afhankelijk van meerdere factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld naar het gewicht en het type auto gekeken, maar ook naar kenmerken van de bestuurder. Denk hierbij aan de leeftijd van de bestuurder en het aantal schadevrije jaren. Jongeren worden door verzekeraars als meer risicovol gezien. Dit komt omdat ze nog niet zo veel rijervaring hebben en dus ook nog niet zo veel schadevrije jaren hebben opgebouwd. Daarnaast veroorzaken jongeren ook meer ongelukken en nemen ze vaker risico’s in het verkeer. Dat blijkt uit cijfers van SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). Bij dodelijke ongevallen zijn jongeren zelfs vijf keer vaker betrokken dan oudere bestuurders.

Bespaartips voor jongeren
Gelukkig kunnen jongeren wel op een aantal manieren besparen op de verzekering van de auto. Sommige verzekeraars hebben polissen waarbij bestuurders, afhankelijk van hun rijstijl, korting krijgen. Er wordt onder andere gekeken naar de snelheid, hoe hard de bestuurder optrekt én het remgedrag. Bij een aantal verzekeraars moeten jongeren hiervoor een app op hun telefoon installeren. Bij andere verzekeraars wordt er een speciale stekker in de auto geplugd. Goed rijgedrag kan een korting opleveren tot 35 procent. Daarnaast kunnen jongeren ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen. De premie wordt hierdoor lager. Het is wel handig om wat spaargeld achter de hand te hebben in geval van schade. Tot slot is het ook mogelijk om een auto met een ander te delen. Voor wie minder dan 15.000 km per jaar rijdt is het voordeliger om een auto te delen dan zelf een auto aan te schaffen.

Nog steeds veel tweedehands auto’s verkocht
Tot slot is te zien dat de verkoop van tweedehands auto’s in Nederland nauwelijks wordt geraakt door de coronacrisis. De autobedrijven verkochten in mei dit jaar 111.146 gebruikte personenauto’s. Dat is slechts 5 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Overigens heeft de coronacrisis wel degelijk invloed op het aantal verkochte nieuwe auto’s, en dan met name private lease. Het aantal nieuwe personenauto’s dat in mei op kenteken werd gezet daalde met ongeveer 60 procent, vergeleken met dezelfde maand in 2019.