Avondklok per direct van de baan, kabinet werkt aan spoedwet

De avondklok moet per direct worden beëindigd. Dat is de uitspraak van de rechtbank Den Haag. Stichting Viruswaarheid had hierom een rechtszaak aangespannen. De uitspraak geldt per direct. Hierdoor is de avondklok vanavond al niet meer geldig. Wel kan de overheid nog in hoger beroep, maar voor nu is de avondklok van de baan.

Niet extreem gevaarlijk
Viruswaarheid is een actiegroep die niet gelooft dat het coronavirus extreem gevaarlijk is en stelt veel vraagtekens rondom het coronabeleid van de Nederlandse overheid. Willem Engel, de woordvoerder van Viruswaarheid, verwacht vanavond veel feestende mensen op straat na deze uitspraak. “Dat wordt een feestje vanavond”, zei Engel na de overwinning op NPO Radio 1. “Ik ben heel blij en opgelucht dat er in Nederland nog iets als rechtspraak bestaat.”

Geen doel maar middel
Premier Rutte is niet blij met de uitspraak en werkt aan een spoedwet. “Als de avondklok op dit moment niet op de juiste juridische basis zou berusten, dan betekent dat nog niet dat hij niet nodig is. De avondklok is geen doel maar een middel, om het virus zoveel mogelijk onder controle te houden,” aldus premier Rutte.

Spoedappèl
Vanmiddag om 16:00 uur vindt er een spoedappèl in het Gerechtshof plaats om te kijken of de avondklok in hoger beroep toch gehandhaafd kan blijven. Het Kabinet is in beroep gegaan en tijdens dit snelle hoger beroep wordt besloten of dit besluit per direct van kracht is of niet. Dat laat een woordvoerder van de rechtbank Den Haag aan Leidschendam-Voorburg.tv weten. Later vandaag moet er al een mondelinge uitspraak zijn.