Avondvierdaagse in Leidschendam-Voorburg

Na een afwezigheid van twee jaar door het coronavirus is het dit jaar weer zover, de avondvierdaagse. Van 30 mei tot 4 juni hebben honderden jonge en oude wandelaars uit Leidschendam-Voorburg weer meegelopen met de avondvierdaagse.

Een verslag
Tussen 18:15 en 18:30 begonnen de lopers aan een nieuwe wandeldag. Het weer zit mee, er is geen kans op regen en de zon schijnt redelijk. Ideaal weer om te wandelen dus. Het startpunt was zoals de afgelopen twee dagen het parkeerterrein van V.M.H.C Cartouche en Greenfit. Bij het startpunt stonden een aantal vrijwilligers die het verkeer regelden, over de gehele route stonden bij elk kruispunt waar overgestoken moest worden verkeersregelaars die de route in de goede banen moesten leiden.

Na het weglopen bij het parkeerterrein vertrok de stoet over de Veurselaan richting het bospad naast het Suytwendepark. Vele enthousiaste kinderen rennen je hier veelvuldig voorbij, tot angst van sommige ouders. Vaak hoor je een bezorgde ouder met: ‘Niet te dicht bij het water’ of ‘pas je op met rennen.’ Een van de kinderen weet het zelfs voor elkaar te krijgen met een brandnetel naar zijn ouders te lopen. Die het kind vriendelijk doch dringend verzoeken deze weer weg te leggen.
Nadat de lopers het pad verlaten, steken ze de weg over om naar rechts te gaan op de Rodelaan. Hier wordt uiteindelijk het Essepad op gelopen. Na dat dit is afgelopen, wordt er onder het bruggetje waarboven de tramrails liggen gelopen, verschillende fietsers proberen hierbij langs de stoet te komen, maar hier is voor de meeste fietsers geen beginnen aan en stappen af. Een enkeling probeert er al bellend langs te komen, wat op gemor van de oudere lopers kan rekenen.

De wandeling wordt aan het water voortgezet en nog steeds zijn de meeste kinderen enthousiast. Van links en rechts word je nog altijd ingehaald door kinderen die het erg naar hun zin hebben.

De weg wordt vervolgens overgestoken naar de Professor Marijkekade en er wordt langs het Dalton Voorburg gelopen. Hier spelen vele kinderen in het gras langs het pad en de stoet verplaatst zich rustig verder naar het Noteboompark, in de verte is er geluid van de kermis te horen. Dit trekt toch de aandacht van vele kinderen die liever daarheen zouden gaan dan door te lopen. Na enig aandringen van de ouders dat de Avondvierdaagse toch leuker is, lopen de kinderen door. In het park wordt de strippenkaart voor de avondvierdaagse geknipt en staan er verschillende tafels van basisscholen met koek of drinken. Na een kleine pauze hier loopt iedereen langs de Parkweg door. Deze wordt aardig afgelopen waarna de Laan van Leeuwensteijn wordt binnengelopen. Ook deze wordt helemaal doorlopen waarna de menigte weer aankomt bij het Essepad.

Nu worden steeds meer kinderen toch moeier en hoor ik veel vragen om me heen met: ‘Zijn we er bijna.’ Of ‘ik ben moe, en wil graag naar huis.’ Gelukkig is het voor deze kinderen niet ver meer naar het eindpunt. Want bij het Essepad wordt de brug overgestoken die voor de kinderboerderij ligt. Hierna wordt door de lopers een pad naast de tramrails ingegaan. Dit pad is erg bosrijk en dus reden voor een aantal ouders wat foto’s te maken van de natuur. Je merkt hier dat de puf er wel uit is bij een hoop kinderen, want hier word je niet meer al rennend ingehaald door hen.

Nadat dit pad is uitgelopen, die uitkomt op station Leidschendam-Voorburg, wordt de weg naar links ingezet. Er wordt een tijdje op het Oosteinde gelopen waarna de groep zich het Suytwendepark in begeeft. Bij de Peilnagel lopen ze er weer uit. Hierna verplaatst de groep zich richting het eindpunt wat ook het startpunt was, de parkeerplaats van V.M.H.C Cartouche en Greenfit. Vele kinderen en toch ook vele ouders zijn blij dat deze derde dag erop zit. Morgen is de laatste dag van de Avondvierdaagse. Het start en eindpunt zal weer hetzelfde zijn, verschil met vandaag is dat de enthousiaste meelopers na deze dag een medaille krijgen voor het gelopen stuk. Gelukkig wordt het morgen ook net als vandaag mooi weer, dus de lopers mogen uitkijken naar een mooie laatste dag.