Baldewsingh kan kritische vragen verwachten rondom voordracht als wethouder Leidschendam-Voorburg

Er is onrust ontstaan over de voordracht van Rabin Baldewsingh als nieuwe wethouder voor de gemeente Leidschendam-Voorburg. Enkele weken geleden presenteerde de lokale PvdA trots de voordracht na het vertrek van Nadine Stemerdink als wethouder. Zij gaat per 17 mei aan de slag als burgemeester van buurgemeente Voorschoten.

Gemeentebelangen stemt tegen benoeming
Baldewsingh was als Haagse wethouder verantwoordelijk toen er een besluit genomen moest worden over de te bouwen windturbine net over de grens van Leidschendam-Voorburg op Haags grondgebied. Onder andere de bewoners van de Zeeheldenbuurt hebben zich destijds hard verzet tegen de komst van de turbine en nemen het Baldewsingh nog altijd kwalijk dat de molen daar is neergezet. GBLV-fractievoorzitter Frank Rozenberg: “Hoe kunnen we in de gemeenteraad aan de ene kant met de bewoners van de Zeeheldenbuurt en alle andere bewoners van onze gemeente tegen de windturbine strijden en aan de andere kant instemmen met de benoeming van een wethouder die geen besef lijkt te hebben wat zijn opstelling heeft veroorzaakt?”

Onduidelijkheid over standpunt partijen
Wij spraken met verschillende fracties uit Leidschendam-Voorburg. Het CDA heeft nog geen standpunt ingenomen. Fractievoorzitter Ron van Duffelen: “We kunnen niet ontkennen dat er commotie is ontstaan rondom de windturbine en de voordracht, maar we gaan dit eerst in de fractie bespreken. Ook bij de VVD is nog geen standpunt ingenomen. Fractievoorzitter Louise Kortman: “Voor nu is het zo dat Rabin Baldewsingh is voorgedragen door de PvdA. Hij kan in ieder geval van de VVD kritische vragen tegemoet zien. Hij moet ons overtuigen. We zijn voor hoor en wederhoor maar de bal ligt bij hem.”

Recht op herkansing
D66 zal niet tegen Baldewsingh stemmen. Fractievoorzitter Jacco van Maldegem: “Ik snap dat zijn benoeming gevoelig ligt en het is niet zo’n lekkere entree voor de wethouder, maar de keuze voor de windturbine is genomen toen hij wethouder van Den Haag was. Als we tegenstemmen zou dit kunnen klinken alsof er geen recht op herkansing is. Het is heel erg nadelig voor Leidschendam-Voorburg, dat snap ik. Maar als je tegen een wethouder stemt, dan moet je dat doen bij twijfels over integriteit en kwaliteit. We gaan hem wel kritisch volgen op burgerparticipatie, want daar heeft Baldewsingh steken laten vallen in het eerdere proces rondom de windmolen.”

Spannende raadsvergadering
Voor Rabin Baldewsingh zal het een spannende periode worden omdat op dit moment nog niet duidelijk is hoe verschillende partijen gaan stemmen. Uiteraard sprak LVTV ook met de voorgedragen wethouder. Hij heeft echter besloten om inhoudelijk niet te reageren tot de benoeming. “Ik vind het eervol dat ik ben voorgedragen. Als ik word gekozen dan ga ik mij met alle energie en passie die ik in me heb inzetten voor Leidschendam-Voorburg”, aldus Rabin. Later deze maand wordt Rabin Baldewsingh voorgedragen als wethouder.