Bewoners ongerust over T-Mobile kasten voor glasvezelverbinding

T-Mobile en Open Dutch Fiber zijn in de regio hard bezig om in veel huishoudens een betaalbare glasvezelverbinding te gaan leveren voor supersnel internet vanaf 25 euro. Ze gaan hiermee een serieuze concurrent worden voor andere providers als Ziggo. In onze gemeente gaat het om 37.000 huishoudens die zullen worden aangesloten op de nieuwe internetlijn die vanaf 2023 gereed moet zijn.

T-Mobile bouwt al tijdens vergunningsprocedure
Niet iedereen is blij met de ontwikkelingen, want om de glasvezelkabels samen te laten komen is een zogeheten popstation nodig. Deze popstations zullen per wijk worden neergezet. Op 18 oktober is er een instemmingsbesluit gepubliceerd met daarin de vergunning voor het plaatsen van een kast. Zoals altijd is er zes weken lang mogelijkheid tot bezwaar en deze periode is nog niet verlopen. Toch staat de kast er al, terwijl bewoners een brief kregen van T-Mobile dat het station er gaat komen.

Politiek stelt vragen
De fractie van gemeentebelangen heeft vragen gesteld aan de gemeente. Zo willen ze weten of een dergelijk station gebouwd kan worden zonder vergunning en waarom er voor bepaalde locaties gekozen is. Bewoners geven aan niets gehoord te hebben van de gemeente.

Kasten op onhandige plek
Ook de VVD maakt zich zorgen. “In gesprek met VolkerWessels Telecom, aannemer die kasten plaatst , kwam naar voren dat het technisch heel goed mogelijk is om het Popstation naar achteren in het groen te plaatsen zodat het speelveldje behouden blijft en er geen onveilige hoek voor fietsers ontstaat. Wij vragen ons af waarom de gemeente hier dan niet voor gekozen heeft”, aldus raadslid Sabrina van den Heuvel. Tevens willen de liberalen weten hoe de wethouder ervoor gaat zorgen dat andere wijken niet verrast gaan worden. Zij heeft een tweeminutendebat aangevraagd voor de raadsvergadering van komende dinsdag.