Bibliotheek aan de Vliet zoekt nieuwe taalmaatjes

Bibliotheek aan de Vliet (in Leidschendam, Voorburg en Rijswijk) is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die taalmaatje willen worden. Dit jaar konden er al zestig taalmaatjes worden gekoppeld aan taalvragers. Komend jaar hoopt de bibliotheek maar liefst zeventig koppels te kunnen maken om zo mensen te kunnen helpen met de Nederlandse taal.

Taalkoppels
Een taalkoppel bestaat uit een taalvrager en een taalmaatje. De taalvrager is iemand voor wie Nederlands niet de moedertaal is, maar dit wel graag wil leren. Als taalmaatje spreek je minimaal 1 uur per week af om samen Nederlands te oefenen. Dit kan in de bibliotheek, online of door samen op stap te gaan. Zo kan de taalvrager vaak gelijk in de praktijk brengen wat die heeft geleerd.

Door samen koffie/thee te drinken of te wandelen en te oefenen met spreken, luisteren, lezen en/of schrijven, verbetert de taalvrager zijn Nederlands en leren jullie ook veel van elkaars taal en cultuur. Het is belangrijk dat je als taalmaatje een ander kunt motiveren. Integratie en zelfredzaamheid van de deelnemer staan voorop. De ontmoetingen zijn wekelijks gedurende de periode van één jaar.

Leerzaam en leuk
‘Leerzaam en leuk vrijwilligerswerk, met een mooie beloning’, aldus de bibliotheek. ‘Om aan de slag te gaan als taalmaatje is het van belang dat je sociaal ingesteld bent. Daarnaast ben je geïnteresseerd in andere culturen en in staat om gesprekken te voeren met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen’, vertelt vrijwilligerscoördinator Carola. ‘We organiseren een basistraining, waarin we je handvatten geven om als taalmaatje aan de slag te kunnen. Daar maak je ook meteen kennis met andere taalmaatjes.’

Na het kennismakingsgesprek word je gekoppeld aan een taalvrager. Als dank voor je inzet als taalmaatje krijg je een gratis lidmaatschap (basispas) van de Bibliotheek aan de Vliet voor de duur van één jaar.

Kennismakingsbijeenkomsten
Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan als taalmaatje? Ben je wekelijks minimaal één uur beschikbaar voor tenminste één jaar? Beheer je de Nederlandse taal goed en beschik je over goede communicatieve en digitale vaardigheden? In dat geval ben je van harte welkom bij Bibliotheek aan de Vliet.

In januari zijn er twee kennismakingsbijeenkomsten. In de Bibliotheek Voorburg vindt deze plaats op dinsdag 10 januari van 16.30 uur tot ca. 17.30 uur (inloop vanaf 16.15 uur). In de Bibliotheek Rijswijk vindt deze plaats op woensdag 18 januari van 10.30 tot ca. 11.30 uur (inloop vanaf 10.15 uur).

Vragen of aanmelden
Meer weten? Ga dan naar de Taalhuis-pagina op de website van Bibliotheek aan de Vliet. Daar kan je je ook al inschrijven. Als je verder nog vragen hebt, dan kan je deze mailen naar taalhuis@bibliotheekaandevliet.nl.