Bomen in Raadhuisstraat blijven ook na bouw Buytenhof een natuurlijk gordijn

Het hoge woord is er uit. De bomen die zorgen voor een natuurlijk gordijn aan de Raadhuisstraat voor Woonzorgcentrum Vliethof blijven behouden. De bomen gaan tijdens de bouw wel tijdelijk weg. Er was onrust ontstaan over het behoud van de bomen nadat bekend werd dat er 33 appartementen gebouwd gaan worden onder de naam Buytenhof Voorburg. De appartementen worden gebouwd op de locatie van voormalig complex Rustoord.

Op de been voor behoud van bomen
Just Duurkoop woont aan de overkant van de straat in het Raadhuishof. “Het zou zonde zijn als deze prachtige bomen onnodig verplaatst worden en doodgaan. Ze zijn ruim 45 jaar oud. De bomen betekenen voor ons als bewoners ook een zekere vrijheid ten opzichte van het nieuwe Vliethof en de geplande nieuwbouw van het terrein.: Voor Duurkoop is het ook niet helemaal duidelijk waarom de bomen weggehaald moeten worden. “Ik kan me voorstellen dat het een probleem is om te draaien in de bocht. Maar tegenover het oude raadhuis zouden ze achteruit kunnen insteken en terugrijden. Met wat mensen en mankracht is het best wel goed te doen.”

Projectontwikkelaar denkt met de bewoners mee
Leidschendam-Voorburg.tv sprak ook met ontwikkelingsmanager Bas Overmars van Loostad Vastgoed. Zijn organisatie ontwikkelt het project Buytenhof in Voorburg. “De bomen staan inderdaad niet in de weg voor de bouw van de appartementen, maar voor de vrachtwagens is het wel onhandig dat de bomen er staan. We hebben daarom een hovenier ingehuurd die de bomen weghaalt en na anderhalf jaar terugzet. Volgens de hovenier zijn de Platanen makkelijk te verplaatsen en is er geen reden voor ongerustheid.”

Aantonen dat ze weg moeten
Duurkoop: “Er moet aangetoond worden dat de bomen te verplaatsen zijn. Ik heb er niet zoveel vertrouwen in en vraag me af hoe je een twaalf tot veertien meter hoge boom gaat verplaatsen. Het is ons daarnaast ook voorgespiegeld dat de bomen blijven staan.”

Tijdcapsule
In 2019 is onder deze platanen een tijdscapsule begraven. Sabrina van den Heuvel van VVD LV: “Deze tijdscapsule samen met de bomen zijn samen een stukje geschiedenis van Voorburg maar vooral een eerbetoon aan alle voormalige bewoners van het voormalige verzorgingstehuis Rustoord. Ik vind het belangrijk dat we dan hier zorgvuldig mee omgaan en dat deze dan ook terugkomen.” De ontwikkelingsmanager heeft toegezegd dat de tijdcapsule niet aangetast zal worden tijdens de werkzaamheden.