Bouw van volledig gasloze nieuwbouwwijk Vliethaven begonnen

Op 10 november 2022 heeft Bianca Bremer, wethouder Wonen in Leidschendam-Voorburg, de start van een nieuw bouwproject ingeluid: de duurzame en toekomstbestendige nieuwe woonwijk Vliethaven. De nieuwbouwwijk is gelegen aan de Vliet in Leidschendam en grenst aan de Duivenvoordecorridor. Er komen 77 nieuwe woningen op het voormalige bedrijventerrein.

Groene mogelijkheden voor iedereen
Het is belangrijk dat verschillende gezinssamenstellingen, woonwensen en leefstijlen comfortabel kunnen leven in Vliethaven. Daarom komt er een diverse mix aan woningen. Er zullen weinig geparkeerde auto’s te zien zijn, omdat deze in een ondergrondse garage bij de haven, op eigen terrein of in een hofje geparkeerd kunnen worden. Zo wordt het groene karakter van de buurt beschermd. Ook zullen een aantal markante huizen, die als landmarks bestempeld worden, extra karakter en identiteit aan de nieuwe wijk geven.

Duurzame ontwikkeling
Alle woningen zijn op zeer duurzame manier ontwikkeld volgens de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) eisen. Dat betekent dat de huizen onder andere zonnepanelen hebben en goed geïsoleerd zijn. Hierdoor zullen de woningen een gasloos A++ energielabel en dus lage energielasten hebben.

Oude inspiratie
De woningen zullen geïnspireerd zijn door oude Leidschendamse en Voorburgse architectuur. Enzo Bindels, stedenbouwkundig supervisor van West 8, heeft zich hierdoor sterk laten inspireren voor Vliethaven. Architectencombinatie Bos Hofman en Architectenbureau van Vliet gaat de woningen ontwerpen, op basis van Bindels’ visie. Er zal een buurtschap met veel onderling verwantschap en toch diversiteit komen.

Mooi om te zien
De oplevering van de eerste woningen is in het eerste kwartaal van 2024 gepland. Bianca Bremer: “De nieuwe bewoners van Vliethaven krijgen hier prachtige duurzame, gasloze woningen. Mooi om te zien hoe het ontwerp van deze nieuwe wijk met een kleine haven goed past in het omliggende landschap.”