Celstraf en tbs voor Leidschendamse tiener na schietpartij bij Zoetermeerse school

Een Leidschendamse jongen heeft veertien maanden celstraf en jeugd-tbs opgelegd gekregen. Dit meldt het AD. De jongen zou vorig jaar mei een leeftijdsgenoot hebben beschoten op het parkeerterrein van een Zoetermeerse school.

Schietpartij
Op dinsdag 31 mei 2022 verlaat een toen 17-jarige jongen het mboRijnland en loopt naar het parkeerterrein waar zijn moeder op hem zit te wachten. Op dat moment komen ook andere jongens op hem afgelopen. De jongen stapt in maar wordt door één jongen in zijn gezicht geschoten. Zijn moeder rijdt weg en haast zich naar het ziekenhuis.

De daders slaan op de vlucht en een groot politie-onderzoek start. Meerdere tieners worden aangehouden als verdachte, waaronder de 17-jarige jongen uit Leidschendam. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ervan de trekker te hebben overgehaald.

Rivaliserende jongeren
Het Algemeen Dagblad concludeert na lang onderzoek dat de schietpartij het gevolg is van een langlopende vete tussen rivaliserende jongerengroepen uit verschillende gemeenten. De groepen zouden bij meerdere geweldsincidenten zijn betrokken, aldus het AD.

Celstraf en tbs
Zowel de Leidschendamse verdachte als een Hagenaar stonden voor de rechtbank. De jongen uit Leidschendam heeft veertien maanden celstraf en jeugd-tbs opgelegd gekregen. De jongen uit Den Haag kreeg een iets lagere celstraf van de rechter.