Celstraffen geëist tegen Voorburgse familie met waslijst aan misdrijven

Twee broers en hun vader uit Voorburg staan terecht voor een waslijst aan strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste celstraffen tegen het drietal en bij één van de broers ook TBS met dwang.

Voorburgse man
De hoofdverdachte in de zaak is een 28-jarige Voorburger. Volgens het OM heeft hij zich tussen maart 2019 en oktober 2020 schuldig gemaakt aan 21 strafbare feiten, van afpersing tot het drogeren van slachtoffers. Volgens de officieren van justitie was het geldelijk gewin het enige waar hij aan dacht.

“Wat hij daarvoor anderen moet aandoen, lijkt hem niet uit te maken”, zo voegen de officieren eraan toe. “Geweld, bedreigen al dan niet met wapens, en zelfs drogeren. De verdachte lijkt er niet voor terug te deinzen. Ook niet als het om jonge slachtoffers gaat.”

Drogeren
In de zaak wordt duidelijk dat de Voorburger met name te werk ging door slachtoffers te drogeren. Zo werd een 15-jarig meisje drank met GHB gegeven. Toen zij bijkwam, waren al haar persoonlijke spullen weg. Deze zou ze alleen terugkrijgen als ze seks zou hebben met de verdachte.

De man legde vaak contact op via social media met de slachtoffers. Als ze samen kwamen, gaf hij regelmatig iets te drinken waar hij stiekem drugs in had gestopt. Keer op keer raakten slachtoffers buiten westen en raakten zij hun persoonlijke eigendommen kwijt, van telefoons en bankpassen tot auto’s.

Vader en broer medeplichtig
Ook twee familieleden van de man worden verdacht van het medeplegen van verschillende misdrijven. Zo reed de vader een auto, terwijl zijn zoon met een mes een andere jongeman dwong om geld over te maken en andere waardevolle eigendommen af te staan.

De broer van de hoofdverdachte zou betrokken zijn bij een incident in een café. Daar zou het slachtoffer door de broers met een vuurwapen zijn bedreigd en gedwongen worden tot een drugsdeal. Toen de man weg probeerde te komen, werd hij buiten in elkaar geslagen.

Strafeisen
Bij een eerdere rechtszaak is al eens vastgesteld dat de hoofdverdachte een persoonlijkheidsstoornis heeft met antisociale, paranoïde en narcistische kenmerken. Gezien dat feit en omdat hij nergens aan mee wil werken, eist het OM dat de man TBS met dwangverpleging opgelegd krijgt. Daarnaast wordt een celstraf van zes jaar geëist.

Ook de vader heeft een uitgebreid strafblad. Omdat hij bij minder feiten betrokken was, eist het OM een celstraf van dertig maanden.

De jongere broer was volgens het Openbaar Ministerie bij minder – en minder ernstige – strafbare feiten betrokken. Voor een aantal geweldsdelicten die hij heeft gepleegd wordt daarom tien maanden celstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk. Daarnaast is de man ook nog betrokken bij een fraudezaak. Daarvoor worden acht maanden celstraf geëist.

De uitspraak in deze zaak volgt over twee weken.