Celstraffen voor Voorburgers vanwege rellen in Schilderswijk

Drie Voorburgers hebben celstraffen opgelegd gekregen voor hun bijdrage aan de rellen in de Haagse Schilderswijk, afgelopen 20 november. Terwijl heel Nederland nog aan het bijkomen is van de relbeelden uit Rotterdam, circuleren de volgende dag al oproepen voor nieuwe rellen in diverse steden. Het oproepen tot ongeregeldheden is verboden en de politie doet ook altijd onderzoek naar zulke oproepen en wie deze gedaan hebben.

Onrust in Schilderswijk
Voor de Haagse Schilderswijk waren eveneens oproepen gedaan. Dit ontaarde uiteindelijk ook in ongeregeldheden en confrontatie met de politie. Verschillende vernielingen in de wijk werden gepleegd. In het onderzoek naar de rellen en de oproepen kwamen drie Voorburgers (30, 31 en 50 jaar) en een 32-jarige Hagenaar in beeld. Alle vier werden aangehouden en opruiing ten laste gelegd.

Heftige teksten in oproep Voorburger
De 31-jarige Voorburger riep op om overal tegelijk te rellen: “Het beste is chaos creeeren. Niet alleen in Den Haag, maar overal op dezelfde tijd. Dan heeft de ME uit andere regio’s dus ook geen tijd of mankracht aan te sluiten in Den Haag.” Ook geweld naar agenten werd niet geschuwd: “Auto’s met lampen en strepen brandt je af. Met of zonder Joden erin. Gelijk kapot schoppen k*-nazi’s.” De andere Voorburger (30) riep op om voorbereid op pad te gaan: “Net over de grens met Duitsland kun je haast militaire rookbommen kopen. Als een echt leger een linie houden en niet als een stel wilde beesten rondrennen. De 50-jarige Voorburger riep de groep op om zich te richten op de Romeo’s (agenten in burgerkleding) en ‘alles en iedereen die in de weg staan’.

Strafeis en uitspraak
Het Openbaar Minsiterie eiste tegen alle verdachten zes maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De Politierechter legde alle verdachten celstraffen op: de 31-jarige Voorburger kreeg vijf maanden cel opgelegd, waarvan drie voorwaardelijk. Zijn 30- en 50-jarige leeftijdsgenoten kregen beide twintig weken celstraf, waarvan veertien voorwaardelijk. De Hagenaar kreeg vijf maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk.