De jaarlijkse boomcontrole is gestart

De gemeente is gestart met het checken van de bomen die in de buurt openbaar staan. Elk jaar kijken ze naar ongeveer een derde van ongeveer 38.000 bomen om te zien hoe ze eruit zien. Dit jaar controleren ze vooral de bomen in de wijken Essesteijn, Leidschendam-Zuid, Kleurenbuurt, Damcentrum en een deel van Voorburg Oud, Midden en Bovenveen.

De Boominspecteurs
Het bedrijf De Boominspecteurs controleert de bomen. Naast de bomen in de genoemde wijken bekijken ze ook andere bomen door de hele gemeente die extra aandacht nodig hebben, zoals de zogenaamde aandachtsbomen. Ze verwachten dat het werk in augustus klaar is. De boominspecteurs kijken zo bijvoorbeeld naar schimmels en zwammen. Die kunnen een boom aantasten. Ook ouderdom kan er voor zorgen dat kwaliteit van een boom achteruitgaat.

Snoei- en kapadvies
Holtes hoog in de boom worden met hulp van een hoogwerker goed geïnspecteerd. Indien nodig, meet de gemeente met apparatuur een boom door of onderwerpt een boom aan een trekproef. Een boom mag geen gevaar vormen voor de omgeving en daarom is ingrijpen soms nodig. De boom krijgt dan een snoei- of kapadvies.