Drie dagen lang 30 graden. Zorg goed voor jezelf en drink voldoende

De komende dagen wordt het tropisch warm in Leidschendam-Voorburg. Woensdag, donderdag en vrijdag wordt 30 graden voorspeld. We stevenen daarmee af op de eerste hittegolf van dit jaar. Dat is een heerlijk vooruitzicht, maar het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens de hitte en kijk ook om naar anderen.

Zorg goed voor jezelf
Drink voldoende water en blijf tussen 12:00 en 16:00 zoveel mogelijk uit de zon. De kracht van de zon kan verraderlijk zijn. De GGD adviseert daarbij ook om ramen en deuren pas in de avond open te zetten.

Gezondheidsklachten
Als je lichaam oververhit raakt kan dit leiden tot uitputting, vocht en zoutverlies. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals slaapproblemen, zwelling van de enkels, huiduitslag, spierkrampen, hoofdpijn of duizeligheid. Luchtvochtigheid, kleding en mate van inspanning spelen ook een rol bij het optreden van klachten.

App om je te helpen
Als je moeite hebt om voldoende te drinken, dan kan je gebruik maken van een app die bijhoudt hoeveel je drinkt en je er aan herinnert om voldoende te drinken. Een voorbeeld hiervan is Aqualert.

Hitte en corona: Gebruik alleen thuis een ventilator
De omstandigheden zijn dit jaar anders als gevolg van het coronavirus. Mensen die een verhoogd risico lopen bij besmetting met het coronavirus vormen ook een kwetsbare doelgroep bij hitte. Gebruik daarom ventilatoren alleen in de thuis/gezinssituatie, niet in gemeenschappelijke ruimtes. Ook wordt aangeraden om airco’s goed te onderhouden.