Een dak met plantjes en water

Afgelopen zaterdag hebben wethouder Nadine Stemerdink en Marcel Houtzager van Hoogheemraad het eerste polderdak geopend aan de Spinozalaan 35-40. Er waren redelijk wat geïnteresseerden op de opening afgekomen. Het innovatieve dak combineert waterberging en groendak. Hierbij heeft het dak een gebruiksfunctie in combinatie met beplanting die je ook in een gewone tuin kunt vinden. Door de waterberging wordt het water tijdelijk opgevangen om later in droge periodes te kunnen gebruiken.

Groen en Blauw op het dak
Het polderdak is een combinatie van planten en water. Door de combinatie ontstaat er een groen-blauw dak. Wethouder Nadine Stemerdink: ‘Ik ben trots dat wij door samen te werken, een innovatie oplossing hebben gerealiseerd voor waterberging en het tegengaan van opwarming van de stad. Ik nodig andere VvE’s uit om dit voorbeeld te volgen of om met vergelijkbare duurzame oplossingen te komen.’

Wat is het Polderdak en hoe werkt het?
In totaal kan het Polderdak ongeveer 50.000 liter water bergen. Het dak kan dus een heftige bui opvangen om het riool te ontzien. Zo raakt het riool tijdens een piekbui niet overbelast. Bovenop op het dak van 1.400 m² staat een biodivers mengsel aan planten. Volgende zomer vormen deze een kleurrijk geheel. Al het regenwater van dit dak wordt opgevangen in een dynamische waterbuffer. De planten op het dak gebruiken een deel van het regenwater. De hoeveelheid water in de bak wordt met behulp van een sensor gemeten en op afstand geregeld.

Waarom een Polderdak?
Door klimaatverandering ontstaan korte maar hevige buien. Het riool raakt daardoor overbelast waardoor wateroverlast kan ontstaan. Groen in de straat, de tuin of het dak helpt om regenwater op te vangen en vast te houden. De gemeente Leidschendam-Voorburg streeft er naar om een groene, duurzame woongemeente te zijn en heeft de ambitie om in 2020 15.000 m² groene daken en geveltuinen te hebben. Het Polderdak draagt daar aan bij.