Een week lang tropische temperaturen in Leidschendam-Voorburg

De temperaturen in onze regio komen vanaf woensdag een week lang boven de 25 graden uit. Vanaf donderdag liggen de temperaturen rond of boven de 30 graden. Vrijdag kan het zelfs 32 graden worden. We kunnen dus spreken van tropische temperaturen.

Hittegolf
Of er ook sprake gaat zijn van een hittegolf in onze regio is niet duidelijk. Voor een hittegolf moet het vijf dagen achter elkaar minstens 25 graden zijn, waarvan drie dagen minimaal 30 graden. Hoe dan ook, wie van warmte houdt kan volop genieten in de komende week.

Tips voor tijdens de warme dagen
Het Rode Kruis raadt iedereen aan om tijdens de hitte veel water te drinken. Smeer jezelf goed in als je naar buiten gaat. De straling van de zon is namelijk erg fel en verbranding ligt op de loer. Het RIVM spreekt over verbranding binnen een kwartier als je jezelf niet insmeert. Draag luchtige kleding en span je niet teveel in tussen 12:00 en 16:00. Het is aan te raden om ramen en deuren overdag dicht te houden. In de nacht kan je ze open zetten, het liefst tegenover elkaar. Verzin wel even iets tegen de muggen, want die zijn in de nacht natuurlijk op zoek naar lekkere hapjes.

Let op je tuinslang, voorkom brandwonden
Zorg er voor dat je tuinslang in de schaduw ligt. Als dit niet het geval is, spuit hem dan eerst leeg voordat je er mee op iets of iemand spuit, omdat het water dat in de tuinslang zit door de hitte tot zeer hoge temperaturen kan stijgen. Als je dit vervolgens op iemand spuit kan dit leiden tot brandwonden.

Asfalt heet voor honden
Hondenbezitters die hun viervoeter willen uitlaten, wordt geadviseerd goed uit te kijken tussen 12:00 en 18:00. Door de hitte kan het asfalt bloedheet worden.De gloeiend hete weg is gevaarlijk voor de hond. Omdat asfalt de warmte van de zonnestralen adsorbeert wordt het extreem warm. Asfalttemperaturen kunnen oplopen tot boven de 50 graden. Dit kan eerste of tweedegraads brandwonden tot gevolg hebben.