Erfgoeddag en opening nieuwe sluisgebied

Op zaterdag 13 april vindt de Erfgoeddag 2019 en de opening van het watersport-/toeristenseizoen plaats. Het is een bijzondere dag. De dag staat in het thema van ‘Schatten van de Gouden Eeuw’, maar op deze dag wordt ook het vernieuwde sluisgebied in Leidschendam geopend door commissaris van de Koning Jaap Smit.

Veel organisaties met geschiedenis uit gemeente Verenigd 
In 2015 is het erfgoedpodium opgericht op initiatief van Museum Swaensteyn in Leidschendam-Voorburg. Alle stichtingen en verenigingen die actief zijn op het gebied van erfgoed, geschiedenis en cultuur in onze gemeente zijn hierin verenigd.

Tour door gemeente met gratis bus
Tijdens de Erfgoeddag kun je meerijden met historische bussen langs verschillende erfgoedlocaties. Vanaf het Stationsplein in Voorburg rijdt vanaf 12.30 uur elk half uur een gratis bus (tot 16.30 uur). Of vaar vanaf 12.00 uur gratis mee met de Ooievaart tussen Voorburg en Leidschendam. Er zijn verschillende opstapplaatsen. Ook rijden historische figuren per koets door de gemeente. Maak kennis met Christiaan Huygens of Rembrandt van Rijn. Zij vertellen over hun bewogen leven en bezoeken de verschillende erfgoedlocaties.

Wethouder opent de Erfgoeddag
Wethouder Astrid van Eekelen zal de Erfgoeddag en het Mooi Voorburg-jaar op 13 april om 12.00 uur openen bij de dorpspomp in Huygenskwartier Voorburg, met muzikale omlijsting van Drumfanfare Forum Hadriani.

Wat is er allemaal te bezoeken?
Je kan op de Erfgoeddag vanaf 12.00 uur molens, musea en andere erfgoedlocaties gratis bezoeken, met vele extra activiteiten. Zo heeft Houtzaagmolen De Salamander rondleidingen en zaagdemonstraties, is de speeltuin van Kinderboerderij Essesteijn open, kun je Park Dorrepaal bezoeken, heeft Museum Swaensteyn een tentoonstelling en instaprondleidingen en kun je het huis en de tuin van Huygens’ Hofwijck bezoeken. Ook voor kinderen zijn er activiteiten zoals figuurzagen bij molen De Salamander en kinderspeurtochten bij Museum Swaensteyn. Snuffelaars kunnen terecht bij Molen de Vlieger, waar vanaf 12.00 uur zoldervondsten te koop zijn. De Oude Kerk in Voorburg is open en het prachtige Marianneorgel wordt bespeeld. De Vereniging Erfgoed Leidschendam houdt een fototentoonstelling en een historische wandeling. In de Bibliotheek is een lezing over De Gouden Eeuw.

Feest in en rond de sluis
Vanaf 14.00 uur is het feest in en rond het sluisgebied van Leidschendam. Een DJ speelt ‘Kids Hits’ en er is een meet & greet met K-C langs de kade. Captain Midnight laat het centrum van Leidschendam swingen. Hoogtepunt is de opening van het vernieuwde sluisgebied (17.15 uur) door commissaris van de Koning Jaap Smit. Vele boten laten het sluisgebied goud kleuren. Cultuur, erfgoed en watersport geven zo samen een gouden randje aan deze bijzondere dag.

Complete programma
Op 10 april verschijnt het complete programma en de opstapplaatsen van de historische bus en De Ooievaart in Het Krantje. U kunt het programma ook vinden op www.swaensteyn.nl en www.aandevliet.nl. Verder vindt u informatiefolders in winkels, bij de VVV in Voorburg (Herenstraat 101) en de VVV’s in Den Haag.