Explosief gevonden in centrum Leidschendam

Donderdagavond 20 juli is in de Vliet een explosief gevonden. Explosievenspecialisten van Defensie hebben het in recreatiegebied Vlietland tot ontploffing gebracht.

Magneetvissers
Magneetvisser van MagnetWess waren met een magneet rondom de sluisjes in het oude centrum van Leidschendam aan het zoeken toen ze aan het begin van de avond een vondst deden. Toen ze het boven water haalden, zagen ze dat ze een verroest soort projectiel hadden opgevist.

De vissers legden hun verse vondst apart en schakelden de politie in. Die hebben uit veiligheidsoogpunt de Delftsekade gedeeltelijk afgezet gedurende het onderzoek. Woningen hoefden niet te worden ontruimd. Een specialist van de politie bekeek eerst het voorwerp en herkende het als explosief. Vervolgens werd daarop de ExplosievenOpruimingsDienst (EOD) van Defensie ingeschakeld.

Granaat
Volgens de specialisten van Defensie ging het om een 20 millimeter brisantgranaat van Engelse of Amerikaanse makelij. Deze is tijdens de Tweede Wereldoorlog afgeschoten, maar niet tot ontploffing gekomen. Dit maakte het explosief nu extra gevaarlijk.

Ontploffing
Het explosief is door Defensie meegenomen naar recreatiegebied Vlietland. Daar is deze in het strand ingegraven en voorzien van een kleine hoeveelheid springstof om het projectiel tot ontploffing te brengen. Na het aftellen klink een doffe klap van de ingegraven granaat. Het explosief is onschadelijk gemaakt en de EOD’ers hebben de restanten opgeruimd.