Extinction Rebellion geeft kleren weg in the Mall of the Netherlands

Dit weekend deelden Extinction Rebellion-activisten tweedehands kleding uit aan klanten van H&M, Zara, Stradivarius, Bershka en Pull&Bear in the Mall of The Netherlands. Ze wijzen de winkelketens aan als verantwoordelijken voor schade aan het klimaat en schendingen van mensenrechten. De actie wordt ‘Guerilla Fashion’ genoemd.

Neem gratis mee
De Haagse groep van Extinction Rebellion is al voor de vierde keer de winkels ingegaan, elk met een paar kledingstukken onder de arm. Ze hangen kledingstukken in de rekken met opvallende labels waarop “Neem mee!” en “Gratis!” staat, samen met informatie over de schadelijke effecten van de fastfashionindustrie op het klimaat en de menselijke behandeling van arbeiders. Ze vragen zich af: “Zou het niet beter zijn als winkels kleding zouden inzamelen en hergebruiken, in plaats van alleen maar te produceren en weg te gooien?”

The Mall of the Netherlands
Eerder waren de activisten vooral actief in het stadscentrum van Den Haag, Naaldwijk en Zoetermeer. Maar dit weekend kozen ze voor een nieuw doel: The Mall of the Netherlands. The Mall of The Netherlands zegt op de website:”Binnen onze levendige winkelomgeving koesteren we een diepgaande verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we leven.” Maar in werkelijkheid hebben ze voornamelijk nieuwe kledingwinkels, met slechts één zaak voor tweedehands kleding.