[FOTO] Huygens’ Hofwijck zoekt weer naar beste dichter

Constantijn Huygens ontwierp Huis Hofwijck zelf en liet het bouwen door Pieter Post in 1639. Het huis werd geopend in 1642.

Huygens ging in het kleinste buitenhuisje van Nederland wonen
Met een omvang van tien bij tien meter is het een van de kleinste buitenhuizen van Nederland, zo niet het kleinste. Constantijn ging er ook zelf in wonen. Hij noemde het ‘Hofwijck’ omdat Constantijn het een uitwijkplaats vond van de hectiek en de afgunst aan het hof van Den Haag, waar hij destijds een hoge functionaris was.

Het gedicht Hofwijck
Huygens schreef ook een beroemd gedicht. Dat gedicht ging over zijn huis. In ‘Hofwijck’ beschrijft hij met veel humor en evenveel moralisme zijn nieuwe landgoed, zoals het er over 100 jaar bij zal liggen. Het gedicht is mede bedoeld om verantwoording af te leggen voor zijn rijkdom en het feit dat hij zich een buitenplaats kan permitteren.

Dichtwedstrijd op Hofwijck
Huygens’ Hofwijck in Voorburg organiseert dit jaar in het kader van de landelijke Poëzieweek voor de achtste keer de succesvolle dichtwedstrijd Dichter op Hofwijck. Iedereen die van dichten houdt kan daaraan meedoen, jong, oud, professional of enthousiast amateur. Het thema van de Poëzieweek is ditmaal ‘De toekomst is nu’. De dichtwedstrijd wordt gehouden op 4 februari 2020.