Geen demonstratie tegen politiegeweld voor overleden Leidschendammer

Familie van de 22-jarige Salim uit de wijk Prinsenhof die in september 2019 overleed na zijn arrestatie wilde dit weekend komen demonstreren met 250 mensen in Leidschendam.

Media aandacht trekt meer publiek
Omdat de demonstratie ook gedeeld is via nieuwssites en sociale mediakanalen, is de verwachting dat er meer dan duizend mensen op af kunnen komen. Op basis van het advies van de vertegenwoordigers van politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft burgemeester Tigelaar de beslissing genomen om de demonstratie niet door te laten gaan omdat er geen geschikte lokatie is om de demonstratie op een veilige manier plaats te laten vinden.

Noodverordening
Leidschendam-Voorburg heeft volgens de burgemeester geen goede lokatie voor een demonstratie in verband met de noodverordening die van kracht is aangaande de 1,5 meter regel. Bij een dergelijke demonstratie gaan er risico’s optreden voor de volksgezondheid. De (plaatsvervangend) voorzitter van de Veiligheidsregio, burgemeester Remkes, heeft op basis van de adviezen besloten een beperking op te leggen voor het houden van de demonstratie binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg en een ander gebied aangewezen.

Alternatieve locatie
De organisator is op de hoogte gesteld van het besluit. Als alternatieve locatie voor de demonstratie is het Malieveld in Den Haag aangeboden.

Geen doodsoorzaak
Het Openbaar Ministerie heeft nooit een doodsoorzaak vastgesteld voor de dood van Salim. Er werd wel vastgesteld dat hij niet door uitwendig letsel is overleden. De man werd aangehouden toen hij verward gedrag vertoonde in zijn ouderlijke woning. De politie heeft destijds verklaard dat hij zich verzette bij zijn arrestatie en gewond raakte.