Gemeente haalt 245 slechte bomen weg en plant 307 nieuwe bomen

Afgelopen zomer heeft de gemeente een uitgebreide inspectie uitgevoerd van meer dan 14,000 bomen in de wijken Voorburg West, Voorburg Noord, Voorburg Oud, Voorburg Midden en Bovenveen. Ongeveer de helft van de gecontroleerde bomen heeft een snoeiverzoek ontvangen. In totaal zullen 245 bomen worden verwijderd, terwijl de gemeente van plan is om 307 nieuwe bomen te planten ter vervanging.

Nieuwe bomen
De gemeente plant de nieuwe bomen op dezelfde plekken als de oudere bomen. De bomen die zijn weggehaald konden zijn omgevallen of dood zijn gegaan door de zomer. Sommige bomen zijn zelfs al weggehaald in verband met iepziekte of omdat ze omgewaaid zijn. De bomen die nog gekapt moeten worden kan je gaan herkennen aan een blauwe stip en een lint. Dit is de gemeente van plan om in het laatste kwartaal van 2023 uit te voeren.

Verschijnselen op de bomen.
De gemeente controleert ongeveer om de 3 jaar. Met het testen proberen ze de toestand van alle bomen zo goed mogelijk in te schatten en hierop te oordelen of ze mogen/kunnen blijven staan of dat ze verwijderd moeten worden en er een nieuwe boom voor in plaats moet komen. Dit doen ze met het uiterlijk van de boom. Je kan als je bijvoorbeeld schimmels en zwammen op de boom ziet snel concluderen dat er iets mis is. Ouderdom is ook een oorzaak van het verwijderen van een boom. Door ouderdom kunnen grote takken naar beneden vallen en dit is natuurlijk niet veilig.