Gemeente Leidschendam-Voorburg start campagne tegen overlast plaagdieren

De gemeente Leidschendam-Voorburg is een campagne gestart om het voederverbod onder de aandacht te brengen. Sinds november 2022 geldt dit verbod, omdat voedselresten plaagdieren aantrekt.

Ongezond en overlast
Het voederverbod is ingesteld, omdat het voeren van de stadsdieren niet goed is voor de dieren, maar bovenal doordat de voedselrestjes plaagdieren aantrekken. Zo komen onder andere ratten en meeuwen erop af. Ratten kunnen daarnaast ziektes overbrengen en kunnen schade aanrichten aan gebouwen, doordat ze aan alles knagen wat ze tegenkomen.

Campagne
De gemeente is een campagne gestart om dit verbod extra onder de aandacht te brengen. De campagne roept bewoners op om de openbare ruimte schoon te houden en zo de stadsdieren gezond te houden en overlast door plaagdieren te voorkomen. Op de website van de gemeente staan tips voor mensen die hun restjes brood en eten niet willen verspillen.

Ook zijn er borden geplaatst, zijn er verdere afspraken gemaakt met woning(bouw)corporaties en verenigingen van eigenaren (VvE’s), en is er een video gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer. Boswachter Mark Kras van Staatsbosbeheer legt in eden nieuwe video uit waarom het voeren van brood aan eendjes ongezond is voor de stadsdieren.