Gemeente Leidschendam-Voorburg wil 100 Oekraïense vluchtelingen opvangen

De gemeente Leidschendam-Voorburg gaat een opvanglocatie realiseren voor honderd vluchtelingen uit Oekraïne. Dit heeft de gemeente bekend gemaakt.

Opvang voor langere tijd
In totaal worden er in de regio Haaglanden tweeduizend opvangplekken gecreëerd. Deze worden verdeeld over de vijftien gemeenten die onze regio telt. Leidschendam-Voorburg zegt daarvan honderd vluchtelingen op te willen nemen.

De gemeente geeft aan dat het om een noodlocatie gaat, maar dat zij tegelijkertijd inzetten op langdurige opvang: “Er wordt gekeken naar de geschiktheid en beschikbaarheid voor langere termijn van locaties die eigenaren aanbieden voor opvang van vluchtelingen, voor als de oorlog langer duurt en vluchtelingen nog niet naar huis kunnen.”

Opvang bij particulieren heeft niet de voorkeur, zo geeft de gemeente aan. Het is namelijk niet duidelijk hoe lang de vluchtelingen blijven. De gemeente wil voorkomen dat opgevangen vluchtelingen na een aantal maanden weer op zoek moeten naar een nieuwe verblijfplaats.

Dankbaar voor vele initiatieven
De gemeente zegt dat het aanbod vanuit de samenleving enorm is: “Ook in Leidschendam-Voorburg zamelen schoolkinderen goederen in voor vluchtelingen uit Oekraïne. Een inwoner vindt gastgezinnen, projectontwikkelaars bieden opvangruimte op. Het college van burgemeester en wethouders is dankbaar voor alle initiatieven.”

Er wordt nog in kaart gebracht waar precies behoefte aan is, zo laat de gemeente weten. Mensen die iets willen betekenen, kunnen terecht op een speciale pagina op de gemeentewebsite. Daar staat meer informatie of kunnen inwoners in contact komen met hulporganisaties.