Gemeente LV gestopt met volgen van inwoners via wifi in Huygenskwartier

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft besloten om per direct te stoppen met het volgens van inwoners en bezoekers in het Huygenskwartier via hun mobiele telefoon.

CDA stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders
De lokale fractie van het CDA stelde verschillende keren vragen omdat ze vinden dat de privacy van de inwoners gerespecteerd dient te worden. Gijs Dupont, fractievoorzitter van de partij
 is tevreden met het besluit. Hij verklaart aan LVTV: “Het volgen van passanten via WIFI was een inbreuk op de privacy van onze inwoners, zinloos en onrechtmatig. Niemand mag zonder goede reden zomaar gevolgd worden door zijn eigen gemeente.” 

Passantentelsysteem in 2017 al opgezet
De gemeente heeft in 2017 besloten om een passantentelsysteem in het Huygenskwartier op te zetten om het aantal voetjes in het winkelgebied te tellen. Kort na dit besluit werd de AVG van kracht. De gemeente erkent op basis van de CDA-vragen dat dit geen gerechtvaardigde methode is.

Niet op andere plekken gebruikt
Het systeem werd alleen in het Huygenskwartier gebruikt en is inmiddels niet meer actief. “Het is jammer dat veranderingen in de wetgeving niet direct zijn opgepikt. Dan had de gemeente eerder met deze ongewenste actie kunnen stoppen”, aldus Dupont.