Gezonde bomen gekapt tijdens broedseizoen, mag dat?

Op de Nieuwstraat en Damhouderstraat in Leidschendam is de gemeente begonnen met het kappen van 59 bomen. Niet iedereen is hier even blij mee omdat dit midden in het broedseizoen gebeurt en omdat er gezonde bomen gekapt worden.

Werkzaamheden aan riool, asfalt en bestrating
De bomen worden gekapt omdat de komende maanden in de Nieuwstraat, Damhouderstraat en Venestraat de kabels en leidingen worden vervangen. Ook wordt een gedeelte van het riool, het asfalt en de bestrating vernieuwd. We vroegen de gemeente Leidschendam-Voorburg om een reactie: ‘Er is onderzocht of de vergunningplichtige bomen de werkzaamheden van de kabels en leidingen zouden kunnen overleven. Uit onderzoek is gebleken dat dat niet het geval is.’

De bomen zijn broedselvrij
‘Het klopt ook dat de bomen gedurende het broedseizoen zijn gekapt. Het kappen van bomen mag het gehele jaar, mits onder begeleiding van een ecoloog die bepaalt dat er geen vogels in broeden. De kap is onder begeleiding van een ecoloog gestart. De ecoloog heeft voor de kap bevestigd dat de bomen “broedselsvrij” zijn’, aldus een woordvoerder.

Voldoende groeimogelijkheden
De 43 nieuwe bomen krijgen in de nieuwe inrichting van de Nieuwstraat en omgeving een plek tussen de parkeerplaatsen met voldoende vrije groeimogelijkheden.