[VIDEO] GroenLinks wil Ooievaarspas voor alle kinderen in gezinnen met schuldhulpverlening

Gezinnen die onder de 130% van de bijstandsnorm vallen hebben recht op een Ooievaarspas. Hiermee kan bij verschillende instellingen tegen gereduceerde prijzen gebruik gemaakt worden van voorzieningen. Denk aan een dagje naar een pretpark, maar ook een bezoek aan het museum of gratis zwemles.

Sommige kinderen vallen buiten de boot
Er zijn ongeveer 200 situaties bekend waarin het lijkt of gezinnen voldoende verdienen, maar doordat er schulden afbetaald moeten worden komen deze gezinnen al snel onder de norm. Hierdoor is er feitelijk geen geld over en kunnen kinderen niet goed mee doen in de samenleving, en ook niet op school omdat zij ook de Schoolspullenpas niet kunnen krijgen.

Kinderen mogen niet de dupe worden
Hanneke Dominicus van GroenLinks Leidschendam-Voorburg vindt dat deze kinderen niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de schulden van hun ouders. De partij verzoekt het college om kinderen van gezinnen die in een schuldhulpverleningstraject zitten voortaan te voorzien van een Ooievaarspas. Hierdoor kunnen ze ook de Schoolspullenpas aanvragen. Als de raad akkoord gaat moet de regeling vóór aanvang van het schooljaar 2020-2021 gerealiseerd zijn.