Grofvuil aanbieden bij Avalex wordt duurder

Afvalverwerker Avalex verandert per 1 juni een aantal spelregels rondom het ophalen van grofvuil. Je mag vanaf deze datum minder grofvuil aanbieden dan voorheen en je mag het afval eerder op straat zetten. Ook mag je minder vaak per jaar naar het afvalbrengstation. Het grofvuil mag vanaf dit moment wel al de dag vooraf aangeboden worden op straat vanaf 21:00.

Minder grofvuil op straat
Als je grofvuil hebt dan kan je via de website van Avalex een afspraak maken om dit op te laten halen. Vanaf donderdag mag je in plaats van 3 vierkante meter grofvuil nog maar 2 vierkante meter grof vuil aanbieden op straat. Het ophalen van grofvuil kost 12,50 per keer. Deze prijs heeft de gemeenteraad in 2021 vastgesteld. En wie denkt dat je via de afvalstoffenheffing al betaald heeft het mis. Dat geld wordt gebruikt voor het legen van ondergrondse containers en minicontainers en het verwerken van regulier afval. Grofvuil valt daar niet onder.

Betalen voor grofvuil bij afvalbrengstation
Daarnaast heeft Avalex ook besloten dat je maximaal 12 keer per jaar gratis naar het afvalbrengstation mag komen met grofvuil. Nu zit daar geen limiet aan, maar wanneer je vanaf 1 juni vaker dan 12 keer per jaar grofvuil naar het afvalbrengstation wilt brengen, betaal je 19 euro per keer.

Wat is grofvuil?
Grofvuil is afval dat te groot of te zwaar is voor in de container en wat anderen niet meer kunnen gebruiken. Ook snoeiafval, huishoudelijke apparaten en kleine meubels die wel in je container passen, horen bij het grofvuil.

Zwefafval
Of het slim is om deze wijziging in te voeren is nog maar de vraag. Als er minder afval gratis weggebracht kan worden dan lopen we het risico dat er meer zwerfafval ontstaat door inwoners die hun grofvuil gewoon naast de container zetten. Dit zien we nu ook al regelmatig gebeuren. Het hoort niet, maar de ervaring leert dat het wel gebeurt.

Het tijdstip waarop je grofvuil mag aanbieden
Nu geldt nog dat u het grofvuil alleen tussen 5.00 uur en 7.30 uur in de ochtend buiten mag zetten. Vanaf 1 juni mag je vanaf 21.00 uur op de avond voor je afspraak het grofvuil al buiten zetten. In veel gevallen gebeurde dit toch al, dus er verandert op dat punt niet zoveel.