Gymnasium Novum leerlingen vertegenwoordigen Slovenië

Leerlingen van klas 4 van Gymnasium Novum in Voorburg hebben van woensdag 7 tot en met vrijdag 9 februari de rol van Europarlementariërs op zich genomen. Op het Model European Parliament, samen met tien andere scholen uit Zuid-Holland, vormden zij een delegatie die Slovenië vertegenwoordigde.

Actuele onderwerpen
In het Provinciehuis bogen de leerlingen zich over zes actuele onderwerpen binnen de EU. Deze onderwerpen omvatten de Europese digitale euro, een Europees leger, plastic vervuiling van oceanen, rivieren en meren door microplastics, voedselproductie en duurzame landbouw, arbeidsparticipatie en gelijke beloning van vrouwen, en het waarborgen van privacy bij het gebruik van AI.

Wie niet werkt, zal niet eten
De delegatie opende de discussie met het Sloveense spreekwoord: ‘Wie niet werkt, zal niet eten.’ Na drie dagen van discussies, debatten, lobbyen en vergaderen, werden de leerlingen beloond voor hun inzet. Op uitnodiging van de Provincie Zuid-Holland mogen ze een dag naar Brussel om het Europees Parlement en het Huis van de Nederlandse Provincies te bezoeken.

MEP Nationaal
Daniël Dekker, een delegatielid, benadrukte het belang van hard werken. Hij werd geselecteerd om namens Gymnasium Novum deel uit te maken van de delegatie van de Provincie Zuid-Holland tijdens MEP Nationaal in de Tweede Kamer aan het begin van het komende schooljaar. Mily de Beer, de begeleidende docent, toonde trots voor de gehele delegatie en benadrukte dat ze enthousiast hebben deelgenomen en zich van hun beste kant hebben laten zien.