Gymnasium Novum wint Op Weg Naar Het Lagerhuis

Het debatteam van het Gymnasium Novum heeft de Op Weg Naar Het Lagerhuis competitie 2024 gewonnen. Deze belangrijke debatwedstrijd wordt georganiseerd door BNN/VARA.

Opmerkelijke prestatie
Het Novum-team blijft enthousiast deelnemen en de resultaten zijn de laatste jaren opvallend: ze waren landelijk kampioen in 2022, verloren de finale in 2023 en zijn nu opnieuw landelijk kampioen geworden.

“Een opmerkelijke prestatie,” zegt begeleider Hanke Winius, leraar maatschappijleer. “Het is zeker een beloning voor al het harde werk. Het team steekt veel tijd in oefenen en voorbereiden, en dat zie je terug in de resultaten. Om de motivatie hoog te houden, ben ik van plan om ook meer nadruk te leggen op andere debatvormen, zoals parlementair debatteren. Het Lagerhuisdebat draait vooral om snelheid en korte, scherpe beurten.Bij parlementair zijn de teams kleiner, maar de beurten veel langer en moeten de debaters veel dieper op de materie ingaan. Ik zie het een beetje als een nieuwe uitdaging. Maar natuurlijk doen we ook volgend jaar weer mee met OWNHL en gaan we gewoon weer voor de beker.”

Het winnende team
In de halve finale stond het Novum tegenover het Candea College uit Duiven, en in de finale tegen het Praedinius Gymnasium uit Groningen. De onderwerpen omvatten onder andere het verbod op cryptomunten, het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar zestien jaar, en het herinvoeren van de militaire dienstplicht.

Het winnende team bestaat uit Carmen van Leeuwen, Ivo Doorn, Aymen elMarsse, Dina Kadiri, Jip van Wilgen, Victor Maas, Lisa Demir, Meike Cozijn, Anna Rodenburgh en Jasmijn Veldstra. De ‘junior debaters’ waren Thorben Maas en Daniel Dekker.