Het Veur Theater luidt de noodklok

Het ziet er niet goed uit voor Het Veur Theater. Ze hebben structurele subsidie nodig om open te blijven, maar deze financiële bijdrage is niet opgenomen in de begroting van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Gemeenteraad heeft het laatste woord
Uiteindelijk is het de meerderheid van de gemeenteraad die op 30 oktober kan bepalen of er subsidie gegeven wordt aan Het Veur Theater, maar het staat niet op de begroting die ter goedkeuring aan de raad is voorgesteld.

Theater start e-mail petitie
Het bestuur van het theater roept iedereen met klem op een e-mail te sturen met daarin de reden waarom het theater moet blijven. Alle mails zullen uiteindelijk worden doorgestuurd aan de gemeenteraad. Oscar van Schijndel van Het Veur Theater: ‘De gemeenteraad heeft nog de mogelijkheid tóch het theater in Leidschendam te steunen dus zoveel mogelijk berichtgeving is voor ons belangrijk.

Gemeenteraad wil theater behouden
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft tijdens het cultuurdebat in februari nog unaniem aangegeven dat er een groot belang is om het theater te behouden en hiervoor ook geld beschikbaar te stellen. ‘Helaas is echter door de nieuwe wethouder Cultuur aan het bestuur van Stichting Het Veur Theater aangegeven dat de aanvraag voor structurele subsidie zal worden afgewezen. Er is geen geld beschikbaar binnen de cultuurbegroting.’, aldus het theater.

Succesvol theater
Het Veur Theater is o.a. winnaar van de Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg (publieksprijs), staat al twee jaar op rij in de top 10 van de meest gastvrije theaters van Nederland (verkiezing ANWB), heeft al ruim 50.000 theaterbezoekers mogen ontvangen en heeft dit nieuwe theaterseizoen al meer dan de helft van de beschikbare kaarten verkocht. Er mag toch wel gezegd worden dat het theater zijn bestaansrecht heeft bewezen.

Oneerlijke concurrentie
Het Voorburgse theater Ludens krijgt van de gemeente wel subsidie. Te weten €223.000,00. Het bestuur van het Leidschendamse theater is van mening dat er een evenwichtig beeld moet komen in de gemeente als het om de theaters gaat en hoopt dat de gemeenteraad zal pleiten voor de €48.500,00 subsidie die is aangevraagd om de toekomst van het theater veilig te stellen.

Huur opzeggen
Het bestuur van Het Veur Theater is voornemens om de huur van het pand per 1 juli 2019 op te zeggen als de gemeenteraad geen subsidie geeft aan de culturele hotspot van Leidschendam, zoals het theater zegt in een verklaring. Als het pand vervolgens niet verhuurd wordt kost dit de gemeente jaarlijks € 38.000 aan baten.