Illegaal afval bijplaatsen is gewoon asociaal

Het lijkt een groeiend probleem te zijn in veel gemeenten. Ook Leidschendam moet er aan geloven. Illegale bijplaatsingen van afval bij bestaande afvalbakken. In het Damcentrum is het al een tijdje een bende met rondzwervend afval. Maar het probleem wordt ook elders in de gemeente waargenomen.

Groeiend probleem
Het probleem doet zich niet alleen voor in onze gemeente, maar ook in buurgemeenten zoals Rijswijk is dit een groeiend probleem. Maar wat doe je er aan. Het gaat hier om burgers die illegaal afval dumpen. Ook op de foto bij dit artikel, die we bij onze redactie binnenkregen van Leon de la Croix, zien we deze dumpingen. We spreken dan zelfs over grofvuil dat bij de afvalcontainer is geplaatst.

Veel mensen geven Avalex de schuld
Leidschendam-Voorburg.tv sprak met Avalex over dit probleem. ‘Rond Pasen en Koningsdag waren sommige straten in het Avalex-gebied niet voor onze voertuigen bereikbaar. Hierdoor konden we een aantal containers niet legen, waardoor ze vol raakten. Wij begrijpen dat er voor de festiviteiten gebieden afgesloten moesten worden, maar wij vinden het vervelend dat wij hierdoor niet alle containers konden legen,’ aldus Machteld Woudenberg van Avalex.  Direct voor en na de feestdagen heeft Avalex extra rondes gereden om ervoor te zorgen dat de containers alsnog geleegd werden en het afval naast de containers werd opgeruimd.

Ook bijplaatsingen als de containers leeg zijn
‘Wel zien we dat er ook afval naast de containers wordt geplaatst als er nog ruimte in de containers is. ‘In een ideale wereld zou iedereen zijn afval netjes in de container gooien en niets naast de containers leggen, want dat nodigt uit om er nog meer bij te leggen omdat mensen denken dat de containers vol zijn en meeuwen kunnen de zakken openscheuren,’ aldus Avalex. Het is heel belangrijk dat mensen doorgeven aan Avalex als er vuil naast een container ligt, want wij komen dat dan in de meeste gevallen dezelfde dag of de dag erna nog ophalen. Meldingen kunnen gedaan worden via 0900-0507. Voor het bellen naar dit nummer betaal je het lokale tarief.

Cleanteam rijdt dagelijks rond in de gemeente
In Leidschendam-Voorburg heeft Avalex op verzoek van de gemeente zelfs een cleanteam rondrijden die met een vrachtwagen alle illegale bijplaatsingen verwijderd. ‘Dit is heel zwaar werk, want alles moet met de hand gedaan worden. In de vrachtwagen scheiden we het afval, zodat het weer als grondstoffen voor nieuwe producten gebruikt kan worden. We rijden bijna iedere dag rond omdat er veel afval naast de containers geplaatst wordt,’ aldus Woudenberg.

Inwoners kunnen helpen om de gemeente schoon te houden
Het is heel belangrijk dat mensen doorgeven aan Avalex als er vuil naast een container ligt, want wij komen dat dan in de meeste gevallen dezelfde dag nog ophalen. ‘Maar in een ideale wereld zou iedereen zijn afval netjes in de container gooien en niets naast de containers leggen, want dat nodigt uit om er nog meer bij te leggen omdat mensen denken dat de containers vol zijn en meeuwen kunnen de zakken openscheuren.’ Meldingen kunnen gedaan worden via 0900-0507.