[VIDEO] Krijgt Leidschendam-Voorburg ook een JA-JA sticker?

Elke week vallen de ongeadresseerde reclamefolders en krantjes bij inwoners in de brievenbus. Veel van deze folders gaan direct bij het oud-papier of belanden in de kattenbak. Hierdoor ontstaat papierverspilling. Als het aan D66 raadslid Charlotte Bos ligt krijgen inwoners van Leidschendam-Voorburg die geen behoefte hebben aan ongeadresseerd reclamedrukwerk dit ook niet meer in de bus door de invoering van de JA-JA sticker. De gemeente Pijnacker-Nootdorp koos recent al voor de invoering van de sticker.

JA-JA sticker
Op dit moment moeten bewoners de bekende NEE-NEE of NEE-JA sticker op de brievenbus plakken. Ze kiezen dan dat ze geen reclamefolders willen ontvangen, of zelfs helemaal geen krantjes. D66 wil dit omdraaien. Als je reclamefolders van een commerciële partij wilt ontvangen moet je dit aangeven met een JA-JA sticker. Plak je deze niet op, dan krijg je de krantjes ook niet meer in de bus.

Duurzaam en papierverspilling tegen gaan
Het doel van het voorstel is papierverspilling tegen te gaan. Charlotte Bos: “Huizen zonder Nee-Nee- of Nee-Ja-sticker krijgen gemiddeld 30 folders per week in hun brievenbus, zo’n 34 kilo reclamedrukwerk per jaar. Best veel mensen willen iets doen in het kader van duurzaamheid. Dat kan heel eenvoudig: De JA-JA sticker bespaart kilo’s oud papier per huishouden. Bewoners die de folders wel graag ontvangen, kunnen dat gemakkelijk aangeven met de sticker.”

Restafval terugdringen
Het voorstel van D66 moet bijdragen aan het doel om het scheidingspercentage van afval van inwoners te verhogen van het huidige 37% richting de afgesproken 75% en tegelijk de hoeveelheid restafval per inwoner te laten dalen van ruim 200 kilo naar 100 kilo per jaar. “Om afname van afval te stimuleren, is het goed om te kijken naar eenvoudige oplossingen die veel opleveren”, aldus Bos.

Principe omdraaien
Dit voorstel voor een opt-in-systeem draait het huidige systeem met de NEE-JA- en NEE-NEE-stickers om. Volgens Bos vallen huis-aan-huisbladen, drukwerk van vrijwilligers- en niet-commerciële organisaties, waaronder overheidsinstanties en politieke partijen, niet onder de definitie ‘ongeadresseerd drukwerk. “Voor dit onderscheid is gekozen omdat de huis- aan-huisbladen en pamfletten een belangrijke functie voor onder meer de nieuwsverspreiding op lokaal niveau en de sociale cohesie in de buurt hebben.”