Kunstwerk ‘De Vlam’ onthuld in the Mall of the Netherlands

Woensdagmiddag 11 mei is in the Mall of the Netherlands het kunstwerk ‘De Vlam’ onthuld. Het kunstwerk komt in de plaats van het verdwenen aandachtscentrum ‘de Schakel’.

Verdwenen aandachtscentrum
Voorheen stond in winkelcentrum Leidsenhage het aandachtscentrum ‘de Schakel’. Mensen konden hier naar binnen stappen voor hulp, advies of gewoon een luisterend oor. Met de herontwikkeling van Leidsenhage tot the Mall of the Netherlands kwam het centrum te verdwijnen. Wel werd afgesproken dat er in het vernieuwde winkelcentrum een kunstwerk terug zou komen.

‘De liefde is een vlammend vuur’
De Raad van Kerken Leidschendam-Voorburg benaderden beeldhouwer Frans Kokshoorn en glaskunstenaar Ming Hou Chen om het kunstwerk te maken. Er werd ze gevraagd een kunstwerk te creëren op de Bijbelse tekst ‘De liefde is een vlammend vuur’ die tevens een ontmoetingsfunctie kon krijgen zoals de oude Schakel had.

Hoewel Frans Kokshoorn helaas in 2021 kwam te overlijden, kon het kunstwerk met hulp van Ger van Dijk worden afgemaakt. Het kunstwerk ‘De Vlam’ is daarin het eindresultaat geworden. Het werk werd onthuld in bijzijn van onder andere wethouder Van Eekelen, de betrokken kunstenaars en nabestaanden van Frans Kokshoorn.

QR-code
Er is een interactief element toegevoegd aan het kunstwerk, zodat deze op een hedendaagse manier de functie van het eerdere aandachtscentrum kan overnemen. Door middel van een QR-code kunnen mensen naar devlamleidschendam.nl om daar een digitaal kaarsje te branden, maar ook om contactgegevens achter te laten als zij op zoek zijn naar een luisterend oor.