Leidschendam-Voorburg in top 10 van beste woongemeenten

Leidschendam-Voorburg staat dit jaar weer in de top 10 van beste woongemeenten van 2020. Elsevier Weekblad en Bureau Louter vergelijken alle gemeenten in Nederland ieder jaar met alle andere 354 gemeenten op 97 punten.

Eèn plaats winst
Onze gemeente staat dit jaar op een negende plaats in de ranglijst. Dat is èèn plaats hoger dan in 2019. De scores zijn verdeeld over elf onderdelen: onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte en bereikbaarheid.

Hoge scores op verschillende punten
Volgens het onderzoek scoort Leidschendam-Voorburg hoog op onderwijs, zorg en voorzieningen om je vrije tijd te besteden zoals sportvoorzieningen, musea, theaters, podia, bioscopen, cafés en restaurants. Ook de bereikbaarheid en de natuurlijke omgeving scoren hoog.

Aandachtspunten
Volgens het onderzoek zijn inwoners minder tevreden met de bebouwing in hun buurt als het gaat over aantrekkelijke woonhuizen. Ook op overlast scoort onze gemeente niet zo goed. Daarbij is ook gekeken naar de veiligheid op basis van feitelijke informatie over het aantal aangiften van vermogensdelicten en geweldsmisdrijven per duizend inwoners. Dit is aangevuld met oordelen van inwoners over angst om te worden beroofd of lastiggevallen.

Slechte score op rust en ruimte
Het onderzoeksbureau heeft ook de ‘rust en ruimte’ onderzocht. Ze hebben hierbij gekeken naar het ruimtegebruik op buurt-, gemeente- en regionaal niveau. De berekening is de som van arbeidsplaatsen en inwoners gedeeld door het totale oppervlakte. Ook de mate van luchtverontreiniging is meegenomen in dit onderzoek. Op basis van gegevens van het RIVM is de mate van luchtverontreiniging bepaald op het niveau van buurten en gemeenten. Bepalend is daarbij hoeveel mensen hinder ondervinden van luchtverontreiniging door koolmonoxide, elementaire koolstof, fijnstof, ammoniak, stikstofdioxide, ozon en zwaveldioxide. Op dit punt scoort onze gemeente slecht. Een schrale troost. Heel veel gemeenten in Zuid-Holland scoren volgens het onderzoek slecht op dit punt.

Overige gemeenten in Haaglanden
De top 3 van beste plaatsen in Nederland zijn Rozendaal, Laren en Heemstede Maar… Op welke positie in de ranglijst staan de overige gemeenten in onze regio?

Wassenaar: 5
Rijswijk: 40
Pijnacker-Nootdorp: 93
Delft: 134
Den Haag: 198
Zoetermeer: 298