Leidschendam-Voorburg moet snel weer een afvalbrengstation krijgen

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft sinds 2018 geen eigen afvalbrengstation meer sinds de milieustraat van Avalex in de Nieuwe Havenstraat gesloten is. Inwoners moeten nu naar Rijswijk of Wassenaar.

Goede voorzieningen zijn belangrijk
Jan Hendriks van CDA Leidschendam-Voorburg sprak in de commissievergadering zijn zorgen uit. “Wij zijn van mening dat we in ieder geval moeten zorgen dat de voorzieningen die onze gemeente biedt optimaal moeten zijn. Dat betekent ook dat we een afvalbrengstation moeten realiseren binnen de gemeentegrens.” Het CDA verwacht verder dat met een afvalbrengstation in de nabijheid ook het probleem met de illegale afvaldump afneemt. Het biedt bovendien mogelijkheden om, bijvoorbeeld met concepten zoals ‘afval loont’ (waarbij het inleveren van afval wordt gekoppeld aan een kleine bijdrage of subsidie voor sportverenigingen) te experimenteren.

Veurse Achterweg genoemd als locatie
Op dit moment wordt onderzocht of de Veurse Achterweg in Leidschendam een geschikte locatie is om een afvalbrengstation te realiseren. Hendriks: “Wat we jammer vinden is dat die realisatie nog enige tijd op zich laat wachten omdat de locatie moeilijkheden met zich meebrengt. We zouden het fijn vinden als we onze ogen open kunnen houden om een tijdelijk afvalbrengstation te kunnen realiseren.”

Wethouder zegt toe naar een tijdelijke locatie te zoeken
In de commissievergadering van vorige week kon wethouder Rouwendal toezeggen dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden voor een tijdelijk afvalbrengstation. In de vergadering liet wethouder Astrid van Eekelen weten dat ze hier al mee bezig is. Bianca Bremer van Gemeentebelangen LV opperde om te kijken naar een locatie op de Westvlietweg. Ook deze zal volgens de wethouder meegenomen worden in de mogelijke locaties. Rouwendal: “Als je iets gaat doen in een buurt moet je wel zorgen dat je de buurt hierin meeneemt. Wil de buurt het ook en hoe willen ze het. Dat punt krijgt zeker de aandacht.”