Leidschendamse Don van Laere verovert kampioenstitel op NK Boulder 2022

Afgelopen zaterdag vond het NK Boulder 2022 plaats in de Revolt Bouldering Gym in Delft. De Leidschendamse Don van Laere stal hierbij zijn kampioenstitel uit 2018 terug.

Uitverkochte klimhal
Sinds klimmen in 2020 een Olympisch onderdeel werd, ziet de klimsport in Nederland een stijging in populariteit. Dat bleek ook tijdens het Nederlands kampioenschap afgelopen zaterdag: kaarten voor de wedstrijd waren namelijk volledig uitverkocht.

Voor de toeschouwers werd het ook een waar spektakel. Op de uitgezette routes zijn de klimmers aangewezen op hun inzicht, techniek en kracht om deze zo snel mogelijk tot een einde te brengen. Sommige routes zijn zelfs dusdanig lastig dat ze niet eens door iedereen uitgeklommen kunnen worden. Blijdschap, een tikkeltje frustratie en opluchting wisselden elkaar in een rap tempo af.

Leidschendamse Don verovert kampioenstitel
Een onverwachte wending tijdens de halve finale van de heren voerde de druk tijdens de finales goed op. De Delftse Abel Mensink wist zich als eerste te plaatsen voor de finale, waarbij hij zijn voorsprong bijna terugpakte tijdens de tweede balancerende boulder. Dit was uiteindelijk alleen niet genoeg.

De in Leidschendam woonachtige Don van Laere wist zich beter te houden op de uitgezette klimroutes en wist daarmee goud te behalen. Daarbij heeft hij de kampioenstitel weer terug. De broertjes Paul en Mark Brand uit Amsterdam behaalden respectievelijk de tweede en derde plaats op het NK.

Bij de vrouw stal de 16-jarige Sabina van Essen uit Utrecht de show. Met haar dominantie op de wand stak ze met kop en schouders boven de concurrentie uit. De Sittardse Amber Schiffeleers ging er met het zilver vandoor. De derde plaats ging naar Lisa Klem uit Den Haag.


De livestream van NK Boulder 2022 is hieronder terug te kijken:


Kopafbeelding door: Zout Fotografie