Let op elkaar tijdens Nationaal Hitteplan

Het wordt deze week extreem warm. De weersverwachting geeft nu zelfs nog hogere temperaturen aan als eerder dit weekend. Dinsdag wordt het in Leidschendam-Voorburg 31 graden. Woensdag en donderdag wordt het 36 graden en ook vrijdag blijven de temperaturen ver boven de 30 graden.

Nationaal Hitteplan in werking
Gezondheidsinstituut RIVM heeft omdat het vier dagen achter elkaar zo warm is het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Dit is een protocol om mogelijke gezondheidsproblemen door de hitte te voorkomen. Volgens dit protocol wordt ook gevraagd om uit te kijken naar mensen om je heen. Denk aan ouderen, baby’s, chronisch zieke mensen, senioren en eenzame mensen.

Blijf binnen tussen 13:00 en 16:00
Weerman Leen de Koning raadt iedereen aan om op het warmste deel van de dag, tussen 13.00 en 16.00 uur ‘s middags, binnen te blijven en rustig aan te doen. In een gesprek met het AD meldt hij: ‘Met een zonkracht van 7 tot 8 is een onbeschermde huid binnen een mum van tijd verbrand. Ik denk dat maar weinig mensen voor hun plezier naar buiten gaan: er staat nauwelijks wind en er zijn geen wolken, waardoor het dus écht bloedheet zal zijn.’