Weinig aandacht voor bezuiniging bibliotheek

Dinsdagavond is de begroting 2019-2022 besproken in de raad van Leidschendam-Voorburg. Na een eerste termijn van bijna 2,5 uur kwamen we tot de conclusie dat de bezuiniging van bibliotheek aan de Vliet die is voorgesteld niet het grootste punt van discussie was. Leidschendam-Voorburg.tv hield gedurende de avond een liveblog bij.

Huisvesting bibliotheek en subsidiëring
In 2019 werkt de gemeente Leidschendam-Voorburg aan het voorbereiden van de nieuwe invulling van de bibliotheek. Uitgangspunt is twee vestigingen en gecombineerde functies binnen passend budget. Het budget wordt met ingang van 2022 met € 325.000 verlaagd. De verwachting is dat door te kiezen voor een goedkopere vestiging met functiecombinatie en meer aanloop in Leidschendam, de bibliotheek binnen het nieuwe budget een toekomstbestendig invulling heeft.

Coalitie maakt de verkeerde keuzes
Jeroen van Rossum van Groenlinks had geen goed woord over voor de begroting op cultuurgebied. ‘De bibliotheek moet bezuinigen, maar de begroting geeft niet alle duidelijkheid die beloofd is. Het is niet verstandig om de gemeentelijke geldstroom zo rigoureus af te knippen. Daarnaast voelt Harm Smit, directeur van de bibliotheek Aan de Vliet zich niet gekend in het verhaal.’, aldus van Rossum.

Bibliotheek is niet alleen een boekenhuis
Jochem Streefkerk van PvdA benoemde ook de bibliotheek. Hij vindt het risicovol om te korten op geld omdat er nog geen inhoudelijk plan aan te grondslag ligt. Streefkerk: ‘We staan voor een goede bibliotheek en moeten ze ook de ruimte geven. Het is meer dan alleen een boekenhuis. De bibliotheek is een ontmoetingsplek voor velen waar kinderen komen die lezen en een lokatie waar veel samenhang tussen mensen in de gemeente is.’

Twee vestigingen maar wel verhuizen naar Damlaan
Kees Verschoor van CU/SGP wil twee vestigingen van de Bieb behouden. Zowel een vestiging in Leidschendam als Stompwijk. Wel stelt hij voor dat ze verhuizen naar de Damcentrum en een besparing realiseren.

Bezoekers lopen terug
Wethouder van Eekelen sprak na de eerste termijn over haar kinderen. ‘Mijn kinderen zijn twintigers en die gaan niet meer naar de bibliotheek.’, aldus de wethouder. Bezoekers lopen terug en daarom opperde van Eekelen om het integraal op te pakken en de bibliotheek mee te nemen naar de Damlaan om daar de synergie te halen uit een samenwerking met Het Veur Theater. Ze besloot: ‘Geef mij de tijd om te komen tot een visie en beleid op cultuur. Er moet echt iets gebeuren.’

Vergadering wordt hervat op 13 november
De vergadering werd na 5,5 uur vanwege het late tijdstip beëindigd door de voorzitter om 00:30. Op dinsdag 13 november zal de vergadering voortgezet worden.