Molens in Leidschendam-Voorburg draaien mee voor recordpoging

Samen met honderden andere molens door heel Nederland doen ook molenaars in Leidschendam-Voorburg mee met de wereldrecordpoging ‘molens draaien’.

Jubileumjaar Gilde
Dit jaar bestaat de Gilde van Vrijwillige Molenaars vijftig jaar. Daarom is 2022 uitgeroepen tot ‘Het Jaar van de Molenaar’ en wordt extra aandacht geschonken aan dit bijzondere ambacht.

Als onderdeel van dit jubileumjaar ondernemen de Nederlandse molenaars een wereldrecordpoging: Op zaterdag 9 april draaien zoveel mogelijk molens tussen elf en twaalf uur. In de gemeente doen twee windmolens mee met de recordpoging: Molen de Salamander in Leidschendam en Molen de Vlieger in Voorburg.

Wethouder Astrid van Eekelen zette samen met molenaarsleerlingen de molen aan. Dit deden zij door het zogeheten vang op de wieken te lichten.

In binnen- en buitenland
Op zaterdagochtend stond de teller van molens die zich hebben aangemeld op 806 Nederlandse Wind- en Watermolens. Naast de Nederlandse molens draaien in het buitenland 29 molens mee. In Nieuw Zeeland staan molenaars midden in de nacht op om gelijk met de actie in Nederland hun molen te laten draaien.

Geen Guinness Book of Records
De recordpoging kan bij voorbaat al niet worden opgenomen in het Guinness Book of Records-boek. Een voorwaarde is namelijk dat er een eikpunt voor een record moet bestaan. Omdat dit de eerste keer is dat de molenaars een recordpoging doen, is er geen bestaand eikpunt om zich aan te meten. Wel kan met deze recordpoging in de toekomst wel een officiële record worden neergezet.