Novum-leerlinge Sophie van veller wint Jan Kijne-prijs

Zesdeklasser Sophie van Veller van Gymnasium Novum heeft samen met Iris Bos van het Amsterdamse Vossius Gymnasium de Jan Kijne-prijs gewonnen. De twee meisjes wonnen de prijs voor onderzoek naar complottheorieën op TikTok.

Onderzoek
De twee scholieren namen deel aan Pre University College: een uitdagend tweejarig programma voor middelbare schoolleerlingen die zich willen verdiepen en verbreden in de wetenschap. Tijdens dat programma doen zij dan eigen onderzoek op universitair niveau.

Sophie en iris verdiepten zich in complottheorieën op het (voornamelijk onder jongeren) bekende platform TikTok. Ze kregen daarbij begeleiding van professor Peter Knight van de Universiteit van Manchester.

Prijs
Alle onderzoeken die in dit programma worden uitgevoerd, worden beoordeeld op wetenschappelijke relevantie, maatschappelijke relevantie, niveau en professionaliteit. Het beste onderzoek ontvangt op basis van die criteria de Jan Kijne-prijs. De winnaars ontvangen dan een wisselbeker voor de prijzenkast op school.

Verrassing
“Onze begeleider was erg lovend over ons onderzoek en hij mocht ons nomineren, dus de nominatie verbaasde me niet zo,” aldus Sophie, “maar toen ik hoorde wat de andere genomineerde onderzoeken waren dacht ik ‘laat maar’: van genetisch gemodificeerde schimmels en het voorspellen van het verval van vliegtuigmateriaal had ik niet verwacht te winnen. Ik vind het heel gaaf dat een onderzoek door twee middelbare scholieren door echte wetenschappers als relevant gezien wordt!”