Oekraïense school geopend aan De Haar

Met het ophangen van de Oekraïense vlag en de vlag van de Trampoline, is dinsdag 14 juni aan De Haar 200 in Leidschendam, een school voor kinderen uit Oekraïne officieel geopend.

School voor jonge kinderen
Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is een grote stroom vluchtelingen op gang gekomen. In Nederland en ook in Leidschendam-Voorburg verblijven tientallen kinderen bij gastgezinnen. Vanwege het belang van onderwijs voor kinderen is in korte tijd nu de school aan De Haar geopend voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud.

De school aan De Haar is verbonden aan Kindcentrum Trampoline, een samenwerkingsverband van Lucas Onderwijs en Vlietkinderen. Voor elke groep staan twee leerkrachten. Een Nederlandse voor de Nederlandse les en een Oekraïense voor vaklessen, zoals rekenen. Daarnaast is er aandacht voor het welzijn van de kinderen en wordt er iedere middag gesport, of een andere lichamelijke activiteit gedaan. Kinderopvangorganisatie Vlietkinderen werkt aan een speelgroep voor kinderen jonger dan 4 jaar. Deze groep krijgt ook een plek in de school aan De Haar.

Feestelijke opening
De school was rijkelijk versierd met de Oekraïense vlag en geel-blauwe vlaggetjes. Ook waren er leerlingen aanwezig van de Nutsschool M.M. Boldingh uit Den Haag en de Trampoline uit Leidschendam-Voorburg. Zij haalden namelijk geld op met activiteiten als een rommelmarkt, het maken van kaarten, en het verkopen van muffins en vredesduifjes. Het opgehaalde geld werd bij de opening overhandigd.

Wethouder Juliette Bouw onderstreept het belang dat de school er is gekomen: “Op dit moment verblijven er tientallen Oekraïense kinderen bij gastgezinnen in onze gemeente. Het is belangrijk dat ze hier snel naar school kunnen. Zo leren ze taal, krijgen ze weer ritme in hun dag en hebben ze contact met leeftijdgenootjes Ik hoop dat de kinderen hier een mooie schooltijd krijgen en dat zij zich hier ondanks de omstandigheden weer verder kunnen ontwikkelen en fijne contacten met andere kinderen kunnen hebben.”

Mariëtte van den Bosch, projectleider vanuit Lucas Onderwijs: “Er is in korte tijd veel werk verzet om het pand op te knappen en deze school te kunnen laten starten. We zijn dankbaar voor iedereen die heeft meegeholpen en voor al het speelgoed en spelletjes die zijn gedoneerd. We hopen dat we de kinderen na alles wat ze hebben meegemaakt een veilige, stimulerende omgeving kunnen bieden waar ze weer gewoon kind kunnen zijn.”