Onderstroom: Voorstelling over NSB-verleden in theater Ludens

Op woensdag 3 april brengt het Productiehuis Alphen een wellicht zeer interessante voorstelling naar Theater Ludens in Voorburg. Hier wordt een voorstelling over het NSB-verleden opgevoerd genaamd ‘Onderstroom’.

Het verhaal
Tijdens het jaarlijkse familieweekend in het vakantiehuisje aan de Nieuwkoopse Plas wordt duidelijk dat een misstap van tachtig jaar geleden de familie nog altijd achtervolgt. De jongste telg moet voor school een werkstuk maken en begint te wroeten in het verleden van haar familie. Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe een verkeerde keuze in het verleden, doorwerkt in het heden.

Nancy Ubert
De voorstelling staat onder leiding van de getalenteerde regisseur Nancy Ubert, geboren en getogen in Den Haag. Hoewel de Tweede Wereldoorlog nu al decennia achter ons ligt, zijn de littekens ervan nog altijd zichtbaar in onze samenleving.

Meer dan een voorstelling over de oorlog
Een bijzonder aspect van ‘Onderstroom’ is de aandacht die wordt besteed aan het trauma van kinderen van NSB-ouders. Voor lange tijd was hier nauwelijks aandacht voor. Het was een pijnlijk verleden waarover binnen families amper werd gesproken. Maar juist deze stilte heeft geleid tot trauma’s die generatieslang doorwerken. ‘Onderstroom’ laat zien hoe deze trauma’s niet alleen de direct betrokkenen treffen, maar ook hoe ze sluipend invloed uitoefenen op volgende generaties. De voorstelling is dan ook meer dan een geschiedenisles over de oorlog.

Op 3 april nodigt Theater Ludens je harte uit om getuige te zijn van deze voorstelling in Voorburg. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theaterludens.nl/voorstellingen, en gaan over de toonbank vanaf €12,50.