Ouderen en kwetsbaren veilig ontmoeten in de ‘babbelbus’

Dat creativiteit oplaait in tijden van crisis blijkt ook bij Van Heugten Tours. Dit touringcarbedrijf uit onze regio heeft van de nood een deugd gemaakt door een stilstaande bus om te bouwen tot een ‘Babbelbus’. Het bedrijf heeft namelijk een concept bedacht om risicogroepen kosteloos te kunnen helpen in deze moeilijke tijd. De ‘Babbelbus’ moet er voor zorgen dat mensen elkaar weer veilig kunnen ontmoeten.

Eenzaamheid niet alleen in verzorgingstehuizen
Tim van Heugten, directeur van van Heugten Tours in gesprek met Leidschendam-Voorburg.tv: “We zijn op het idee gekomen omdat er veel te doen was omtrent de ontmoetingscontainers. Dan ga je in je eigen omgeving kijken en zie je dat voor heel veel ouderen die niet in een verzorgingstehuis wonen, maar wel degelijk tot de risicogroep behoren, het ontmoeten van dierbaren niet mogelijk is. De eenzaamheid achter deze voordeuren is momenteel een hoge prijs die zij betalen voor veiligheid. Door middel van de bus kunnen we toch een ontmoetinkje regelen en het even leuk maken.”

Eerst langs oma
Het grootste voordeel van de ‘Babbelbus’ is dat deze mobiel is en vrijwel bij iedereen door de straat kan rijden. Van Heugten Tours biedt de bus kosteloos aan om zo hopelijk iets te kunnen betekenen in de strijd tegen eenzaamheid. “Nu de bus helemaal klaar is, rijd ik eerst even langs m’n oma! Ze is 90+ en heeft de kleinkinderen al een tijd niet meer gezien. “Zij vindt het geweldig!”, zegt de trotse directeur.

Rolstoeltoegankelijk
De rolstoeltoegankelijke touringcar is omgebouwd en heeft nu twee compartimenten die door een doorzichtige wand afgescheiden zijn van elkaar. In de bus wordt er gecommuniceerd via een intercomsysteem en beide compartimenten hebben een eigen ingang. Eén van de ingangen is zelfs voorzien van een rolstoellift, waardoor het voor iedereen toegankelijk is. Na een ontmoeting wordt de bus uiteraard grondig gereinigd.

Overige risicogroepen zijn ook welkom
Naast de eenzame ouderen zijn er ook veel andere risicogroepen die onder deze omstandigheden niemand kunnen ontmoeten. Zo kun je denken aan mensen met een verstandelijke beperking die op een woongroep wonen en al weken hun ouders moeten missen, maar ook mensen met een longaandoening moeten nu extra voorzichtig zijn. Van Heugten: “Zelf hebben we al een aantal klanten benaderd, waaronder Philadelphia en het Longfonds, of we iets voor ze kunnen betekenen. De reactie was zeer positief, dus daar gaan we zeker mensen blij kunnen maken. En mocht er een eenzame oude dame in Groningen een beroep op ons doen, zullen we zeker overwegen om ook voor haar wat te betekenen.Maar in eerste instantie zetten we onze babbelbus in onze regio in”.